Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przeczekać upały

30 lipca 2003

Nie ma innego wyjścia tylko przeczekać upały – mówią przetwórcy. Towar schodzi bardzo kiepsko. Szczególnie schab i szynka. Na karkówkę i łopatkę chętni są, ale tylko przed weekendem. Dziś wielu firmom zostało mięso z zeszłego tygodnia i na razie nie zamawiają nowego. Bogaci wyjechali, a biedni wolą kupić tańsze kurczaki – komentują masarze.

Chociaż chętnych na mięso jest niewielu, ceny żywca wciąż idą w górę. Fermy żądają już około 4 zł za kilogram. Półtusze kosztują już powyżej 6 zł. Mimo to świń brakuje. Widać, że rolnicy nie przetrzymują zwierząt, bo do uboju trafiają już nawet 90-kilogramowe sztuki. Nie wszystkie zakłady chcą jednak odbierać tak małe tuczniki, szczególnie jeśli prowadzą klasyfikację EUROP. 
 
Najniższa cena skupu tuczników to 3 zł za kilogram, tak mało płacą niektórzy pośrednicy w woj. świętokrzyskim. Ale za świnie I klasy można uzyskać około 3,70 zł.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę