Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić...
Sezon na polskie pomidory szklarniowe zaczyna się już na przełomie marca i kwietnia. Część odmian dostępnych jest na sklepowych półkach przez cały rok. Ze...
Zgodnie z zapowiedzią Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opublikowała listę zakładów przetwórczych, które wezmą udział w programie wsparcia dla ...
Najpopularniejszymi owocami kwietnia były jabłka (88%), gruszki (43%) i już truskawki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w kwietniu były cebula (88%), po...
Od 27 kwietnia 2022 r. Białoruś umożliwiła wwóz m.in. z Polski wybranych owoców i warzyw, które dotychczas były objęte białoruskim embargiem obowiązującym od...
Czy znacie hasło „Zdrowe, bo polskie?”. Okazuje się, że znamy je nie tylko my, ale również osoby i grupy szerzące prorosyjską dezinformację. Jak wynika z...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu organizuje jednodniowe warsztaty ,,Tradycyjne odmiany sadownicze”, które odbędą się...
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 kwietnia 2022 r. w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa...
Talerz* zastąpił Piramidę Żywności i Żywienia. Od 12 lat na świecie, a od 2 lat w Polsce, mamy nowe narzędzie edukacji żywieniowej. Nie tylko nazwa jest pro...
Twórca nowych polskich odmian Aktinidii arguta (minikiwi) dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW, kierownik Katedry Ochrony Środowiska i Dendrologii Instytutu Nauk...