Zainteresowanie społeczeństwa zdrową żywnością, dobrej jakości oraz rezygnacja z wysoko przetworzonych wytworów spożywczych na rzecz świeżych owoców i warzyw, w...
Trzynastka okazała się dla targów TSW wyjątkowo szczęśliwa. Tegoroczna, trzynasta już odsłona targów uchodzących za największą wystawę ogrodniczą w Europie Środ...
W 2022 roku wystartowała kampania informacyjno-edukacyjna „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” zainicjowana przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej...
Ministerstwo Finansów pracuje nad nowelizacją ustawy o podatku cukrowym, wprowadzonej przez resort zdrowia w 2021 r. Niespodziewanie opłata ma objąć wartościowe...
Badanie pokazuje kluczową rolę organizacji producentów w unijnym sektorze owoców i warzyw. Organizacje producentów (OP) odgrywają kluczową rolę w podtrzymywaniu...
Przechowywać czy nie? W tym sezonie takie pytanie zadaje sobie wielu sadowników. Z jednej strony ceny skupu jabłek po zbiorach były bardzo niskie. Z drugiej opł...
W porównaniu do września 2021 wzrosło spożycie maliny (o 5 p.p.), gruszki (o 4 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.). Uwzględniając wyjściowe wielkości najbardziej wzros...
Świeże owoce, to obok ziół, podstawowy surowiec roślinny, wykorzystywany przez „Herbapol-Lublin” S.A. w produkcji. Sezon zbiorów owoców trwa kilka miesięcy, poc...
Gdy zbliża się czas zbioru jabłek, warto pamiętać, że zabiegi wykonywane na końcowym etapie wegetacji stanowią zwieńczenie podejmowanych przez cały sezon wysiłk...
Od początku uruchomienia mechanizmu „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów jabłek” czyli od 2 maja 2022 r., do 12 czerwca 2022 r. do zgłoszonych...