Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych, część zawartych w nich składników ...
Opracowanie efektywnego programu integrowanej ochrony roślin warzywnych i innych przed szkodliwymi agrofagami jest niemożliwe bez udziału alternatywnych środków ochrony roślin. Za alternatywne uważamy środki naturalne, pochodzenia roślinnego i ...
W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,781 milionów ton. Wśród czołowych producentów tych warzyw znajduje się Polska.
Produkcja pomidorów pod osłonami z roku na rok rośnie przekonuje Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie ...
Graminicydy to specyficzna grupa herbicydów o specyficznym profilu działania. Przeznaczone są do zwalczania traw w uprawach roślin dwuliściennych. Potocznie określa się, że niszczą wszystkie rośliny jednoliścienne. Jest to mylne pojęcie. Graminicydy ...
W uprawach warzyw, których częścią użytkową są owoce, zapewnienie optymalnej intensywności kwitnienia, a przede wszystkim zagwarantowanie właściwego zawiązania owoców decyduje o plonie a więc bezpośrednio o opłacalności uprawy. Aktywatory kwitnienia ...
W uprawie roślin zwiększa się znaczenie substancji korzystnie wpływających na ich procesy życiowe w inny sposób niż tylko poprzez dostarczanie składników pokarmowych. Preparaty zawierające te substancje, popularnie nazywane, bioaktywatorami lub ...