MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Aktywator plonowania warzyw liściowych, cebulowych, fasoli szparagowej i ziemniaka

Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących  optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych, część zawartych w nich składników ...

24 grudnia 2015

Timorex Gold 24 EC nową możliwością integrowanej i ekologicznej ochrony roślin warzywnych przed chorobami

Opracowanie efektywnego programu integrowanej ochrony roślin warzywnych i innych przed szkodliwymi agrofagami jest niemożliwe bez udziału alternatywnych środków ochrony roślin. Za alternatywne uważamy środki naturalne, pochodzenia roślinnego i ...

24 grudnia 2015

Polska produkcja ogórków

W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,781 milionów ton. Wśród czołowych producentów tych warzyw znajduje się Polska.

23 października 2015

Pomidory dobre z natury

Produkcja pomidorów pod osłonami z roku na rok rośnie przekonuje Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami.

7 października 2015

Czy coś różni owoc, warzywo, sok?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie ...

6 października 2015

Skuteczne zwalczanie samosiewów

Graminicydy to specyficzna grupa herbicydów o specyficznym profilu działania. Przeznaczone są do zwalczania traw w uprawach roślin dwuliściennych. Potocznie określa się, że niszczą wszystkie rośliny jednoliścienne. Jest to mylne pojęcie. Graminicydy ...

30 sierpnia 2011

Aktywatory kwitnienia i wiązania owoców warzyw

W uprawach warzyw, których częścią użytkową są owoce, zapewnienie optymalnej intensywności kwitnienia, a przede wszystkim zagwarantowanie właściwego zawiązania owoców decyduje o plonie a więc bezpośrednio o opłacalności uprawy. Aktywatory kwitnienia ...

13 czerwca 2011

Jak poprawić jakość papryki?

W uprawie roślin zwiększa się znaczenie substancji korzystnie wpływających na ich procesy życiowe w inny sposób niż tylko poprzez dostarczanie składników pokarmowych. Preparaty zawierające te substancje, popularnie nazywane, bioaktywatorami lub ...

9 maja 2011

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę