Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Aktywator plonowania warzyw liściowych, cebulowych, fasoli szparagowej i ziemniaka

24 grudnia 2015
Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących  optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych, część zawartych w nich składników pokarmowych nie jest w dostatecznym stopniu pobierana przez rośliny np. na skutek niewłaściwego odczynu gleby, antagonistycznego oddziaływania jednych składników mineralnych w stosunku do innych, niewłaściwej wilgotności lub temperatury gleby, ale również z powodu niedostatecznego rozwoju i aktywności systemu korzeniowego. Nie zawsze łatwo jest dostarczyć potrzebne składniki dolistnie, dlatego idealnym rozwiązaniem są  produkty, które nie tylko dostarczają roślinom potrzebnych  składników mineralnych, ale jednocześnie aktywują ich pobieranie  z gleby.

Zapewniają to aktywatory. Aktywują one szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu m.in.: pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych  za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz, syntezę chlorofilu i fotosyntezę. Aktywatory zawierają również dodatkowe składniki mineralne dobrane tak, aby jak najlepiej dostosować dany produkt do potrzeb konkretnych upraw w określonych stadiach wzrostu i rozwoju. Wprowadzenie każdego z nich na rynek poprzedziło wiele doświadczeń przeprowadzonych w warunkach produkcyjnych, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach.
W 2011 roku wprowadzony został na rynek preparat o nazwie Verduro. Aktywator został przygotowany w oparciu o unikatową i chronioną patentem technologię PhysioActivator™.  Preparat zawiera również mangan (78 g/L) i cynk (39 g/L) – mikroelementy, które wspomagają działanie składników organicznych preparatu.
Mangan aktywuje szereg enzymów biorących udział w podstawowych przemianach metabolicznych białek i węglowodanów. Odgrywa ważną rolę w przebiegu szeregu procesów kluczowych dla plonowania roślin – fotosyntezie i asymilacji związków azotowych. Znana jest również jego rola w ograniczaniu niekorzystnego wpływu czynników stresowych na roślinę poprzez współdziałanie z enzymami wiążącymi  powstające w komórkach w warunkach stresu  wolne rodniki.  Wiadomo również, że rośliny optymalnie  zaopatrzone w mangan tworzą bardziej rozwinięty system korzeniowy, a  mangan wpływa również  pozytywnie na niektóre parametry jakościowe warzyw np. zawartość witaminy C, poprawia zdolność do zamrażania warzyw, ogranicza występowanie przebarwień ziemniaków powstających w trakcie procesów produkcji np. puree czy frytek. Spośród warzyw najbardziej wrażliwe na niedobór są m.in. warzywa cebulowe, liściowe, kapustne i strączkowe. Duże zapotrzebowanie na mangan wykazują również ziemniaki.  Cynk także odgrywa ważną rolę w regulacji aktywności szeregu enzymów. Niedostateczne zaopatrzenie w cynk przejawia się wyraźnym skarłowaceniem roślin ponieważ mikroelement ten odgrywa kluczową rolę w syntezie auksyn – fitohormonów odpowiedzialnych m.in. za wzrost wydłużeniowy komórek, co istotne wyraźnemu zmniejszeniu ulega powierzchnia liści, co bezpośrednio przekłada się na spadek plonu.  Właściwe zaopatrzenie w cynk jest szczególnie ważne w uprawie ziemniaków  (wpływa pozytywnie na zawartość skrobi), a także roślin strączkowych czy cebuli.

   


Zastosowanie aktywatora zapewnia „efekt zieloności” w uprawach, w których zastosowano preparat. Wyższa zawartość chlorofilu w liściach i bardziej wydajna fotosynteza w połączeniu z aktywnym pobieraniem składników pokarmowych z gleby bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości. Terminy stosowania dobrano tak, aby zapewnić optymalne odżywienie upraw w fazach kluczowych dla plonowania.
Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń można stwierdzić, że zastosowanie aktywatora wpływa pozytywnie na plonowanie różnych gatunków warzyw. W uprawie cebuli oprócz wzrostu plonu stwierdzono poprawę jego struktury – wyższy udział w plonie cebul o średnicy powyżej 50 i 70 mm. Podobne korzystny wpływ przyniosło zastosowanie preparatu w uprawie porów. W uprawie warzyw liściowych aktywator wpływa pozytywnie na przyrost plonu spowodowany szybszym tempem przyrostu biomasy, jednocześnie dzięki bardziej wydajnej gospodarce azotowej nie obserwuje się wzrostu zawartości azotanów w roślinie, w niektórych doświadczeniach zanotowano nawet niższą zawartość tych związków w porównaniu z kontrolą.  W uprawie fasoli szparagowej rośliny wiążą więcej strąków, które równomierniej dorastają, notuje się też wyższy udział plonu handlowego, bo mniej jest strąków zniekształconych lub o średnicach poniżej lub powyżej wartości preferowanej przez przemysł przetwórczy.  Bardzo korzystnie wpływa zastosowanie preparatu na plonowanie ziemniaków – obserwuje się wyraźną poprawę struktury plonu – spada udział bulw poniżej 35 mm a więc niehandlowych, bulwy są bardziej wyrównane, co wraz ze wzrostem liczby bulw prowadzi do istotnego zwiększenia plonu. Pozytywny wpływ na wiązanie bulw był  szczególnie widoczny w warunkach suszy.
Podsumowując Verduro stanowi ciekawe uzupełnienie technologii uprawy różnych gatunków warzyw. Dzięki unikalnym właściwościom głównego składnika – homogenatu z alg Ascophyllum nodosum zapewnia aktywację kluczowych dla plonowania roślin procesów – odżywiania mineralnego i fotosyntezy, co bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości.
            

Terminy stosowania Verduro w uprawie różnych gatunków warzyw
Uprawa > Termin stosowania > Liczba oprysków > Dawka 
Warzywa cebulowe > Od stadium 4-6 liści, powtórzyć po około 3 tygodniach > 2 > 3-5 L/ha
Warzywa liściowe > Od stadium 2-4 liści, powtórzyć po około 2 tygodniach > 2 > 3-5 L/ha
Fasola szparagowa > Od stadium 2-3 liści właściwych, powtórzyć na początku kwitnienia > 2 > 3-5 L/ha
Ziemniak > Pierwszy po pełnych wschodach gdy rośliny mają 10-15 cm, powtórzyć po około 2 tygodniach > 2 > 3-5 L/ha

Aktywator może być stosowane łącznie ze środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi, produkt powinien być dodawany do zbiornika jako ostatni, przy włączonym mieszadle.  Ilość wody użyta do oprysku powinna zapewnić dokładne pokrycie roślin cieczą.



POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę