MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wiadomość

22 stycznia 2008
Bób

bób   Warzywo którego nasiona sa najbogatsze w białko ze wszystkich motylkowych.

Rozróżniamy następujące odmiany bobu:
Windsor Biały - odmiana średniowczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach.
Handgown Zielony - odmiana średniopóźna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach.
Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.

 Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram bobu):

Kalorie (Kcal): 80. Dżule (KJ): 368. Węglowodany (g): 14,0.

Witaminy (/100 gram bobu):
A
1: 50 j.m. B1: 0,09 mg. B2: 0,06 mg. C: 8 mg. E: - mg.

Minerały (mg/100 gram bobu):
Wapń 60. Fosfor: 57. Żelazo: 4,5. Magnez: 24.


Brokuły
 

brokuły   Brokuły to właściwie inaczej zabarwiona pochodna kalafiora, znana w europie od dobrych 3 tysięcy lat. Pojawia się w różnych kolorach. Zazwyczaj sprzedaje się w postaci zielonkawych różyczek.

Brokuł pod względem zawartości witaminy C przewyższa owoce cytrusowe.

Tak jak przy zakupie kalafiora zwracamy uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte.

Surowe brokuły stosujemy do sałatek, a gotowane jako pikantny dodatek. Można je również zaplanować jako składnik warzywnych potraw mieszanych. Ponieważ nie wymagają długiego gotowania, należy je dodawać do potrawy typu eintopf dopiero pod koniec tygodnia.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram brokuł):
Kalorie (Kcal): 37. Dżule (KJ): 155. Węglowodany (g): 5,5.

Witaminy (/100 gram brokuł):
A
1: 1305 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,21 mg. C: 79,6 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram brokuł):
Wapń 66. Fosfor: 53. Żelazo: 3,6. Magnez: 15.


Burak

burak   Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę wielkich i mięsistych liści z szerokimi ogonkami liściowymi. Korzeń ma mały i silnie rozgałęziony.

Odmianą boćwiny jest Lukullus o bardzo długich, silnie pofałdowanych liściach koloru żółtozielonego. Ogonki liściowe ma białozielone, szerokie.

Odmiany buraka:
Egipski - korzeń płaski, o wyraźnych jasnych pierścieniach. Odmiana na zbir wczesny;
Egipski Crosby - korzeń kulisty, nieco spłaszczony. Odmiana nieco późniejsza od Egipskiego ale smaczniejsza;
Okrągły Ciemnoczerwony - korzeń kulisty, nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie. Bardzo smaczny, dobrze się przechowuje. Uprawiany również na wczesny zbiór;
Czerwona Kula - korzeń kulisty, ładnie wybarwiony. Dobrze się przechowuje przez zimę.

 Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram buraka):

Kalorie (Kcal): 46. Dżule (KJ): 192. Węglowodany (g): 9,5.

Witaminy (/100 gram buraka):
A
1: 20 j.m. B1: 0,020 mg. B2: 0,050 mg. C: 10 mg. E: - mg.

Minerały (mg/100 gram buraka):
Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17. Magnez: 17.


Cebula

cebula   Uprawiana pierwotnie w centralnej Azji już dawno rozprzestrzeniła się po całym świecie. Wiele odmian cebuli jest odpornych na trudne warunki klimatyczne i znosi doskonale nawet mrozy. Dlatego jest ona wysiewana już wczesną wiosną.

Nowoczesne uprawy wykształciły najróżniejsze formy, kolory i wielkości, a także odcienie smakowe. Widujemy złotożółte, połyskliwe odmiany, czasem z lekkim odcieniem fioletowej czerwieni.
Cebula może mieć wielkość orzecha, ale też i grejpfruta. W smaku może szczypiąca i ostra, ale również delikatna. Zawiera olejek eteryczny, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie serca.

Przy zakupach należy zwracać uwagę na to, by cebula była twarda, zdrowa i nie wypuszczała młodych pędów.
Świeżą cebulę można przechowywać w warunkach domowych kilka tygodni, a niektóre odmiany nawet przez całą zimę.

Z reguły cebula jest u nas traktowana jako ostra przyprawa w najróżniejszych potrawach, ale równie dobrze można ja przyrządzać i jeść jak warzywo.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram cebuli):
Kalorie (Kcal): 37. Dżule (KJ): 155. Węglowodany (g): 6,9.

Witaminy (/100 gram cebuli):
A
1: 41 j.m. B1: 0,03 mg. B2: 0,03 mg. C: 6,0 mg. E: 0,3 mg.

Minerały (mg/100 gram cebuli):
Wapń 25. Fosfor: 14. Żelazo: 5. Magnez: 8.


Czosnek

czosnek   Czosnku rozróżnia się typy (a nie odmiany).

Typ podgórski - roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9 - 14 ząbków. Doskonale nadaje się do przechowywania.

Typ nizinny - roślina wzniesiona o srebrzysto-zielonkawych liściach. Główka ma 11 - 19 ząbków. Niezbyt dobrze się przechowuje.

Typy czosnku wytwarzające cebulki powietrzne na kwiatostanach - roślina odznacza się silnym wzrostem, ząbki koloru różowofioletowego lub fioletowego.

Czosnek jest warzywem wytrzymałym na chłody i przymrozki. Ma duże wymagania wodne. Udaje się na glebach żyznych , próchnicznych i ciepłych. Nie zanosi gleb zakwaszonych.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram czosnku):
Kalorie (Kcal): 144. Dżule (KJ): 602. Węglowodany (g): 29,2.

Witaminy (/100 gram czosnku):
A
1: - j.m. B1: 0,209 mg. B2: 0,084 mg. C: 14,7 mg. E:  mg.

Minerały (mg/100 gram czosnku):
Wapń 100. Fosfor: 19. Żelazo: 6,3. Magnez: 28.


Dynia

dynia   Dynia należy do roślin jagodowych, może osiągnąć wagę nawet 50 kg.

Zbierana wcześnie, dynia letnia, ma przeróżne kształty i kolory. Im jest młodsza tym delikatniejszy ma miąższ.

Odmiany dyni:
Melonowa Żółta - waga 15 - 30 kg, skóra pomarańczowa, miąższ żółty, pędy długie;
Bambino - waga 6 - 10 kg, kulista, kolor skórki jasnożółty, miąższ ciemnopomarańczowy.

Mniejsze dynie można przechowywać w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni, duże dynie ogrodowe mogą leżeć nawet kilka tygodni.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram dyni):
Kalorie (Kcal): 39. Dżule (KJ): 163. Węglowodany (g): 7,7.

Witaminy (/100 gram dyni):
A
1: 4956 j.m. B1: 0,05 mg. B2: 0,12 mg. C: 8,0 mg. E:  mg. Minerały (mg/100 gram dyni):
Wapń 66. Fosfor: 7. Żelazo: 2,8. Magnez: 14.

Fasola

fasola   Fasola stanowi wśród warzyw najbogatszą rodzinę różnych gatunków. Spożywając świeżą jemy nie tylko same ziarna, ale również otaczającą ją łupinkę.

W Polsce cieszę się popularnością zarówno gatunki sprowadzane z Francji czy Włoch, jak i rosnące u nas odmiany np. żółta fasola.

Fasola ma spore wymagania cieplne. Jej nasiona kiełkują w temperaturze 11oC. Jest bardzo wrażliwa na przymrozki i chłody. Najlepiej rośnie w temperaturze 20 - 25oC. Do kiełkowania potrzebuje dobrze wilgotnej gleby.

Najdroższa jest drobna fasolka, jednak do przyrządzania codziennych potraw całkowicie wystarcza tańsza fasola (Schnittbohnen i Brech). Fasolę można podawać na zimno (w sałatkach mieszanych, sałatkach fasolowych) lub ugotowaną w różnych potrawach. Zasadniczo gotuje się ją przez 10 minut, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram fasoli):
Kalorie (Kcal): 42. Dżule (KJ): 176. Węglowodany (g): 7,6.

Witaminy (/100 gram fasoli):
A
1: 630 j.m. B1: 0,08 mg. B2: 0,11 mg. C: 23,8 mg. E:  mg.

Minerały (mg/100 gram fasoli):
Wapń 65. Fosfor: 44. Żelazo: 1,1. Magnez: 22.


Kalafior

kalafior   Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku.

Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.

Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.

W chłodnym miejscu można przechowywać go do siedmiu dni.

Odmiany kalafiora: Rapid, Brio, Master, Idol, Pionier, Erfurcki, Zelandia, Progres, Lavyna, Bravo, White Top.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora):
Kalorie (Kcal): 31. Dżule (KJ): 130. Węglowodany (g): 5,0.

Witaminy (/100 gram kalafiora):
A
1: 90 j.m. B1: 0,110 mg. B2: 0,1 mg. C: 69,0 mg. E: - mg.

Minerały (mg/100 gram kalafiora):
Wapń 13. Fosfor: 28. Żelazo: 2,1. Magnez: 11.


Kapusta

kapusta   W Europie znamy i spożywamy kapustę od niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna jest kapusta biała, z której, dzięki naturalnej fermentacji kwasu mlecznego, otrzymuje się kapustę kiszoną.

Nie mniej popularna jest kapusta włoska, znacznie ostrzejsza w smaku z ciemnymi i karbowanymi liśćmi i kapusta czerwona, której zazwyczaj używa się jako dodatku do potraw mięsnych.

Kapusta chińska lub inaczej pekińska, ma wyjątkowy, delikatny aromat, który idealnie harmonizuje się z innymi rodzajami warzyw, jak brukselka, kalafior czy brokuły.

Kapusta jest bogata w witaminy, a dobrze przyrządzona jest lekkostrawna. Z wyjątkiem jarmużu, kapusty nie trzeba zbyt długo gotować.

Kupując należy wybierać świeże, nie uszkodzone główki, bez zwiędniętych liści.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ):
Kalorie (Kcal): 50. Dżule (KJ): 209. Węglowodany (g): 7,8.

Witaminy (/100 gram ):
A
1: 500 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 60,0 mg. E: 2,50 mg.

Minerały (mg/100 gram ):
Wapń 77. Fosfor: 49. Żelazo: 3,3. Magnez: 16.

Marchew

marchew   Słodkie warzywo Europy, obecnie jednak uprawiane już na całym świecie.

Marchew jest lekko strawna i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji, między innymi karoten (czyli prowitaminę A). Warzywo to pojawia się w różnych formach i wielkościach, najpopularniejsza jest jednak podłużna o długości 10 - 20 centymetrów. Jej okrągłe odmiany nazywane są karotkami.

Odmiany marchwi najpopularniejsze: Paryska, Duwicka, Amsterdamska, Pierwszy zbiór, Nantejska, Lenka, Selecta, Nord, Bercoro, Perfekcja, Amager.

Marchew najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej, tj. 15oC - 21oC i lubi glebę średnio wilgotną.

kupujemy zawsze marchwie świeże, sprężyste, nie uszkodzone. Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie.

Marchew spożywamy na surowo oraz gotowaną, jest ona składnikiem prawie wszystkich potraw warzywnych. Kto nie zna klasycznej mieszanki marchewki z groszkiem ?

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram marchwi):
Kalorie (Kcal): 41. Dżule (KJ): 172. Węglowodany (g): 8,7.

Witaminy (/100 gram marchwi):
A
1: 12189 j.m. B1: 0,054 mg. B2: 3,4 mg. C: 3,4 mg. E: 0,21 mg.

Minerały (mg/100 gram marchwi):
Wapń 61. Fosfor: 12. Żelazo: 0,9. Magnez: 10.

Ogórek

ogórek   Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane są w wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo wrażliwe na chłody i najlepiej rosną w temperaturze od 18oC do 25oC.

Warzywa te spożywa się całkiem dojrzałe (nadają się do ciepłych potraw).

Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze.

Świeżego ogórka można przechowywać z lodówce do 4 dni.

 ze składniki pokarmowe (/100 gram ogórka):

Kalorie (Kcal): 15. Dżule (KJ): 63. Węglowodany (g): 2,9.

Witaminy (/100 gram ogórka):
A
1: 371 j.m. B1: 0,029 mg. B2: 0,038 mg. C: 8,0 mg. E: - mg.

Minerały (mg/100 gram ogórka):
Wapń 20. Fosfor: 15. Żelazo: 1,0. Magnez: 8.

Pomidor

pomidor   Pomidor pochodzi, podobnie jak ziemniak, z Ameryki Południowej i jest z nim ściśle spokrewniony. W XVI wieku dotarł najpierw do południowej Europy, ale w obecnych czasach z równym powodzeniem jest hodowany także w chłodniejszych strefach. Jednak ich uprawa najlepiej udaje się w sezonach ciepłych i słonecznych z umiarkowaną ilością opadów.

Z punktu widzenia botaniki pomidor jest właściwie owocem. Odmiany pomidorów dzielimy na karłowe wczesne oraz wysokie - wczesne, średnio wczesne i późne.

Surowy doskonale sprawdza się jako przekąska, dodatek do chleba i sałatek, natomiast ugotowany pomidor to wzorowa podstawa zup i eintopfów.

Kupować należy niezbyt dojrzałe, jeszcze lekko twarde, ale nie uszkodzone sztuki. Jeśli zamierzamy go gotować - wybierajmy duże sztuki. Jeśli chcemy spożywać świeże - pamiętajmy, że nie powinniśmy go przechowywać dłużej niż 4 dni w lodówce.
Zielone pomidory dojrzewają dobrze w temperaturze pokojowej

 Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pomidorów):

Kalorie (Kcal): 29. Dżule (KJ): 121. Węglowodany (g): 5,2.

Witaminy (/100 gram pomidorów):
A
1: 1265 j.m. B1: 0,064 mg. B2: 0,042 mg. C: 29,0 mg. E: 0,40 mg. Minerały (mg/100 gram pomidorów):
Wapń 25. Fosfor: 21. Żelazo: 1,4. Magnez: 8

Rzodkiew

rzodkiew   Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż rzodkiewka. Można ją przechowywać calutką zimę. Uprawiana jest jako przedplon, śródplon i poplon.

Występują odmiany rzodkwi:
letnie
(Ostergruss Biała - w smaku przypominająca rzodkiewkę, zgrubienie duże, białe, owalne; Ostergruss Różowa - zgrubienie duże, owalne, długie, wrzecionowate, koloru karminoworóżowego),

jesienne
(Monachijska biała - zgrubienie duże, owalne, barwy białej),

zimowe
(Murzynka - zgrubienie okrągłe, średniej wielkości o czarnej skórce i smaku bardzo ostrym, super nadaje się do przechowywania).


Sałata

sałata   Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty najprawdopodobniej wywodzą się z regionów Morza Śródziemnego, jednakże już przed tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w całej Europie. Warzywo to jest dostępne przez cały rok.

Rozróżniamy jej wiele rodzajów, do najpopularniejszej należy: Sałata masłowa - powszechnie uprawiana o sporej wartości odżywczej.

Sałata krucha - ma znacznie większe główki, liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne.

Sałata rzymska - znana również pod nazwą endywia letnia, ma owalne, luźne i wydłużone główki.

Sałata listkowa - tworzy rozety, których liście są ułożone luźno wokół pędu.

Sałata łodygowa - częścią jadalna tego warzywa są grube, soczyste pędy kwiatowe.

Najsłabsza stroną sałaty jest podatność jej liści i łodyżek na gromadzenie się w nich najróżniejszych szkodliwych substancji, w szczególności metali ciężkich

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram sałaty):
Kalorie (Kcal): 20. Dżule (KJ): 84. Węglowodany (g): 1,9.

Witaminy (/100 gram sałaty):
A
1: 1921 j.m. B1: 0,045 mg. B2: 0,089 mg. C: 6,3 mg. E: 0,59 mg.

Minerały (mg/100 gram sałaty):
Wapń 24. Fosfor: 21. Żelazo: 1,3. Magnez: 9.


POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę