MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Polska produkcja ogórków

23 października 2015
W 2014 roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej wyniosły 2,781 milionów ton. Wśród czołowych producentów tych warzyw znajduje się Polska.

Największym unijnym producentem ogórków jest Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem 754,4 tys. ton (około 29% udział w unijnej produkcji). Na drugim miejscu znalazła się Polska - nasze ubiegłoroczne zbiory oszacowano na około 514 tys. ton. Na dalszych miejscach unijnych producentów tych warzyw znajdowała się w 2014 roku Holandia (400 tys. ton zbiorów), Niemcy (223 tys. ton) i Rumunia (niespełna 147 tys. ton).

„Warto zaznaczyć, że w 2014 roku ponad 261 tysięcy ton ogórków pochodziło z upraw pod osłonami. Z roku na rok obserwujemy poprawę produktywności upraw tych warzyw w naszym kraju. Dla porównania – w 2013 roku zbiory ogórków z upraw pod osłonami wyniosły 238,4 tysiące ton” – podkreślił Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.

Niestety obserwujemy również niekorzystne tendencje cenowe. W czerwcu br. cena ogórków spod osłon zmniejszyła się o 27% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku i wyniosła 1,18 zł/kg. Wpływ na to miał spadek eksportu, spowodowany głównie rosyjskim embargiem oraz zwiększona produkcja państw zachodniej Europy – głównie Hiszpanii i krajów Beneluksu.

W 2014 roku roczne spożycie ogórków w Polsce wyniosło 6,24 kg/osobę i niestety odnotowywana jest jego tendencja spadkowa.

Od ogórka się pięknieje – głoszą ludowe mądrości

Ogórki zalicza się do najstarszych rośliny warzywnych. Do Polski zostały sprowadzone ponad 400 lat temu i na stałe wpisały się do naszej diety.
Ogórek jest nisko kaloryczny, w 96% składa się z wody i chroni nasz organizm przed odwodnieniem w upalne dni. Zawarte są w nim duże ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Ogórki mają dużo związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i jednocześnie wspomaga odkwaszanie organizmu. Warzywa te dodatkowo zawierają witaminę K wzmacniającą krzepliwość krwi oraz mikroelementy takie jak potas, wapń, żelazo, magnez czy fosfor.
Mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Już medycyna ludowa głosiła, że od ogórka się pięknieje. Świeże plasterki tego warzywa koją opaloną skórę, opuchnięte powieki, likwidują cienie pod oczami. Kosmetyki przygotowane na bazie ogórka łagodzą podrażnienie, nawilżają i odświeżają skórę, a nuta ogórkowa pojawia się w wielu perfumach.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę