aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Najpopularniejsze warzywa i owoce września

30 września 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce września

 Rośnie konsumpcja i różnorodności spożycia warzyw i owoców. Wskaźniki rosną kolejny miesiąc z rzędu. Największym wzrostem „wrzesień do września” mogą pochwalić się jeżyny (18%), maliny (12%), cukinia (12%) i papryka (5%). W każdym przypadku oznacza to ponad 1 mln konsumentów więcej. Mimo tego jedynie 15% Polaków odżywiało się we wrześniu zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jemy stanowią warzywa i owoce. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” był we wrześniu na niskim poziomie (45,9 pkt). Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców na talerzach przeciętnego Polaka. W celu poprawy tego stanu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw upublicznił wyniki monitorowanej od 2 lat konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Są one dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

 

 

Największym wzrostem "wrzesień do września" mogą pochwalić się jeżyny (18%), maliny (12%), cukinia (12%) oraz truskawki (10%). Maliny i cukinie jadło we wrześniu 14,9 mln Polaków, jeżyny 8,4 mln, a truskawki 7,4 mln konsumentów.

 

Konsumpcja owoców we wrześniu

Podobnie jak w poprzednich latach we wrześniu najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało ponad czterech na pięciu Polaków (83%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 10% 4-5 razy w tygodniu.

 

 

 

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadło 67% badanych. To więcej niż przed miesiącem
o 8 p.p. Ponad połowa (53%) Polaków na początku września jadła gruszki. To więcej niż przed rokiem (o 4 p.p.).
Wiele osób deklarowało także, że jedli (w tygodniu poprzedzającym badanie) maliny (46%) oraz borówki (40%). W stosunku do zeszłego miesiąca wzrosło spożycie śliwki (o 8 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.).



W porównaniu do września 2021 wzrosło spożycie maliny (o 5 p.p.), gruszki (o 4 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.). Uwzględniając wyjściowe wielkości najbardziej wzrosły jeżyny (o 18%) i maliny (12%).



Owoce sezonowe

Największy wzrost liczby konsumentów "wrzesień do września" zanotowały jeżyny - o 18%, czyli 1,3 mln osób i maliny - o 12%, czyli 1,6 mln osób. Truskawce we wrześniu przybyło 0,6 mln konsumentów, to wzrost o 10%. To kolejny miesiąc wzrostu.
Borówka zyskała, "wrzesień do września", 300 tys. konsumentów. To oznacza wzrost o 3%.
W skali 2 lat - wrzesień 2022 vs. września 2020 - jeżyny zwiększyły liczbę spożywających o 24%, czyli ok. 1,6 mln konsumentów. Aronia wzrosła o 6%, czyli ok. 300 tys. nowych konsumentów.
Borówka zyskała w tym czasie 600 tys. nowych konsumentów. Wzrost w procentach to 5% w skali 2 lat. Ten wzrost dał borówce we wrześniu br. już 13 mln konsumentów.

Konsumpcja warzyw w sierpniu

Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków. Rozpoczęcie sezonu na ziemniaczane wykopki sprzyja częstszemu ich spożywaniu, dzięki czemu warzywa te stały się wrześniowym numerem jeden.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 97% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (91%).

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

 

 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: cebula (90%), marchew (83%) oraz papryka (70%).
W porównaniu do sierpnia wzrosło spożycie papryki (o 3 p.p.), cebuli (o 3 p.p.), natomiast spadło spożycie cukinii (o 4 p.p.).
Cukinia odnotowała spadek (o 5 p.p.) w odniesieniu do września 2021.

Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 93% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 66% na kolację.

Jako przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 49%, a 48% na drugie śniadanie.

Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).

 

 

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 49% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (15%).
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 15% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

 

 

Jedna trzecia (32%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
53% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 37% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 16% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w sierpniu wartość 45,9 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do sierpnia wskaźnik ten zmalał o 2 pkt.

Choć w badaniu nie odnotowujemy na razie dużych zmian w diecie Polaków w ostatnich miesiącach, to należy także monitorować wpływ rosnących cen żywności na dietę.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Jego poziom możemy śledzić na stronie WczorajNaTalerzu.pl


Badanie zrealizowano w dniach 2-7 września 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 ***

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę