Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Pokazy kulinarne w Powiatowym Zespole Szkół w Krzyżowicach

W dniach 27 i 30 października bieżącego roku Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu zorganizował dwa zajęcia kulinarne z kuchnią dolnośląską i produktami lokalnymi, regionalnymi w roli głównej. Odbyły się one w Powiatowym Zespole Szkół w ...

4 listopada 2015

Szkolenie dla intendentów stołówek szkolnych

W dniu 30 listopada 2015 r. w Szkole Podstawowej nr 6 im. Narodowego Święta Niepodległości w Koszalinie Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Szczecinie przeprowadził kolejne szkolenie pod wspólnym hasłem „Szkolenie dla intendentów stołówek ...

4 listopada 2015

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały ...

3 listopada 2015

Nie marnuj jedzenia – gotuj kreatywnie!

Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego jedzenia ląduje w ...

3 listopada 2015

Włochy: zmierzch popularności młodego wina, Novello

Po latach rynkowych sukcesów i wielkiej popularności we Włoszech szybko mija moda na młode wino, czyli Novello. W tym roku przygotowano tylko 2 miliony butelek z tym trunkiem, czyli wielokrotnie mniej niż jeszcze niedawno temu.

2 listopada 2015

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów

Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania ...

29 października 2015

Bułgaria wprowadzi podatek od produktów bogatych w kwasy tłuszczowe trans

Model węgierski i duński w zakresie opodatkowania śmieciowego jedzenia będzie od 1 stycznia 2016 wprowadzony również w Bułgarii. Nowe prawo o zdrowiu publicznym przenosi dyskusję w nowe ramy działania.

29 października 2015

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...

28 października 2015

Na Podkarpaciu można już kupować zarejestrowane produkty regionalne

Podkarpacie, jako pierwsze w Polsce, zarejestrowało 200. wyrobów na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Jednak dotychczas większości z nich nie można było kupić w sklepach. Teraz część z tych smakołyków trafiła do jednej z sieci spożywczych ...

27 października 2015

Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne

W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował ...

22 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę