Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkty zbożowe – podstawą diety

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie dla młodych organizmów. Zdrowe zwyczaje żywieniowe, które młodzież wprowadzi w życie zaowocują ich lepszym stanem zdrowia i samopoczuciem w wieku dorosłym. Piramida Żywienia jednoznacznie przedstawia, że to ...

1 października 2015

Złoty Pies w Rynku warzy już piwo

Browar Złoty Pies zaczął warzenie od Lagera (o nazwie Bokser), ponieważ dojrzewa najdłużej (6 tygodni) z czterech premierowych piw. Trzy warki tego piwa już leżakują. Wariacja na temat piwa marcowego (Buldog Amber) nabiera w tej chwili charakteru w ...

30 września 2015

O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, ...

29 września 2015

Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3

Jesienią powinniśmy wzmacniać odporność organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, ...

28 września 2015

Kawior ze ślimaków

Kawior to solona, w odpowiedni sposób, ikra ryb. Lecz nie każda ikra może być nazwana kawiorem. Wyróżnia się oficjalnie dwa rodzaje tego delikatesu: kawior czarny (eng. Black caviar; rus. Tchernaya ikra) oraz kawior czerwony (rus. Krasnaya ikra). ...

5 stycznia 2009

Rodzaje kaw

Kawa Espresso - zaparzana w ten sposób kawa błyskawicznie podbiła świat. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach - może być z ...

27 kwietnia 2008


Co by tu zjeść?

Zjadłbym coś, ale nie wiem co... Aby dopomóc we wszelkich tego typu rozterkach kulinarnych, prezentujemy klika przepisów na dania smaczne, tanie i pożywne. Jeżeli ktoś z Państwa cichłaby

9 listopada 2005

Rady, porady...

BIAŁE PIECZYWO – wiele rodzajów pieczywa ma mało tłuszczu, a dużo skrobi, która jest ważnym źródłem energii. Białe pieczywo ma więcej wapnia od razowego, a niektóre rodzaje bułek są

9 listopada 2005

Zbyt zachłanni dla Ziemi

Potrzeby konsumpcyjne przeciętnego Polaka mogłyby zaspokoić zasoby Ziemi o powierzchni 3,6 ha. Do dyspozycji mamy jednak istotnie mniej – tylko 2ha – wynika z raportu o stanie

22 października 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę