Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu lub masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika
Sposób przyrządzania:
Podgrzewaj powoli miód, cukier i smalec lub masło. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować. Odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, ulep kulę, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz 30 minut w temp. 180°C. Placki przestudź, przełóż powidłami. Możesz też rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.
Przekładaniec krakowski z masą orzechową:
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10 żółtek
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki odsączonych owoców z konfitur
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Masa orzechowa:
- 25 dag orzechów
- 15 dag cukru pudru
- 3 białka
- 1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Zrób rozczyn: rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Wsyp 10 dag mąki, wlej trochę ciepłego mleka. Przesiej resztę mąki, pośrodku zrób dołek. Kiedy drożdże się spienią, wlej je do mąki, dodaj żółtka utarte z cukrem oraz inne składniki oprócz owoców i skórki pomarańczowej. Zagnieć ciasto, wyrabiaj, aż odejdzie od ręki. Odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Zrób masę orzechową: zmiel orzechy, rozetrzyj je z cukrem, cukrem waniliowym i białkami. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Placki układaj w formie, przekładając je owocami wymieszanymi ze skórką pomarańczową oraz masą orzechową. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmaruj je jajkiem i ponakłuwaj powierzchnię. Piecz 50 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
SKUBANIEC- KRUCHE CIAST Z OWOCAMI:
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek; wiśni; rabarbaru; jagód; jabłek itd. )
Sposób przyrządzania:
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.
BABKA KURPIOWSKA:
Składniki:
- 80 dag mąki
- 15 dag masła
- 12 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 8 dag drożdży
- 15 dag migdałów
- 15 dag rodzynków
- mąka i masło do formy
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej drożdże, wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsyp resztę mąki, wyrabiaj godzinę. Wlej stopione masło, dodaj posiekane migdały i nadal wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, wsyp rodzynki i zagnieć. Formę posmaruj masłem i posyp mąką, napełnij ciastem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Piecz godzinę w temp. 170°C. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować
BABKA ŚLĄSKA Z OWOCAMI
Składniki:
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 0.5 kostki margaryny
- szklanka cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- bułka tarta do formy
- ok. 0.5 kg owoców (do wyboru: jabłka; rabarbar; agrest)
Sposób przyrządzania:
Margarynę i cukier roztopić, uważając, żeby nie była za gorąca. Zostawiamy garnek na minimalnym ogniu i miksując, dodajemy jajka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Po połączeniu wszystkich składników zdejmujemy z ognia. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy babkowej (może być z kominkiem) wlewamy ciasto i górę posypujemy gęsto owocami. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku.
MAZUREK KRAKOWSKI
Składniki:
- Ciasto:
- 20 dag mąki krupczatki
- 7.5 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 1 żółtko
Masa makaronikowa:
- 15 dag maku - najlepiej białego ale może być też niebieski)
- 25 dag cukru kryształu
- 4 białka
- olejek migdałowy
Lukier czekoladowy:
- 3 białka
- 36 dag cukru pudru
- 6 dag kakao
- 6 dag masła
- olejek waniliowy
- kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, zmiel (najlepiej porcjami w maszynce do kawy), a potem utrzyj w kamiennej misie, dodając porcjami ubite na sztywno białka. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjny brzeg na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i zapiecz, aż brzeg się ładnie przyrumieni. W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem, a gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej kakao roztarte z masłem. Dokładnie wymieszaj i polukruj ostudzony kruchy spód placka. Zanim lukier zastygnie, udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i bakaliami.