Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jaki smak soku najchętniej wybierają Polacy?

Polacy piją mało soków[1]. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowy. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie ...

22 października 2015

Potrawy regionalne i tradycyjne w Publicznej Szkole Gastronomicznej HO-GA

Jednym z działań organizowanych przez OT ARR we Wrocławiu, mających promować artykuły rolno-żywnościowe wysokiej jakości są warsztaty i pokazy kulinarne. Skierowane są one do uczniów dolnośląskich szkół średnich uczących się w kierunku technik ...

22 października 2015

Źródło zdrowia w maśle orzechowym

Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?

22 października 2015

Jedzmy chleb na zdrowie - przekonują eksperci

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu" - mówi PAP Life dr ...

20 października 2015

Finał „Gotuj lokalnie”, czyli kulinarna podróż po polskich smakach

Coraz częściej polskie produkty regionalne i tradycyjne goszczą na stołach. Te cenione również przez restauratorów oraz koneserów smakołyki są bazą do wyrafinowanych dań, które trafiają w gusta tych najbardziej wymagających. Również przyszli szefowie ...

20 października 2015

Pisco – winogronowy trunek z Chile

Warsztaty koktajlowe były unikalną okazją do zapoznania się z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi składnikami. W spotkaniu wzięli udział dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurował ...

19 października 2015

„Kaszëbsczé Jestkù” - Festiwal Potraw Kaszubskich

Kaszubi, tradycyjnie każdą biesiadę zaczynają od deseru - najczęściej sernika. Nie inaczej było w Ostrzycach podczas „Kaszëbsczé Jestkù”, czyli Festiwalu Potraw Kaszubskich. VIII edycja tego wydarzenia odbyła się w sobotę 3 ...

15 października 2015

Warsztaty i pokazy kulinarne w CKZiU w Ludowie Polskim

W ramach działań promujących artykuły rolno – żywnościowe wysokiej jakości OT ARR we Wrocławiu organizuje serię warsztatów i pokazów kulinarnych. Są one skierowane do uczniów dolnośląskich średnich szkół rolniczych i gastronomicznych. Działania ...

13 października 2015

W Zaborze otwarto Lubuskie Centrum Winiarstwa

W Zaborze k. Zielonej Góry rozpoczęło działalność Lubuskie Centrum Winiarstwa. Ma ono integrować środowiska winiarskie i wspierać powrót do tradycji uprawy winorośli i produkcji wina. Będzie też pełniło rolę turystyczną, rekreacyjną, dydaktyczną i ...

12 października 2015

Święto Pieczonego Ziemniaka

W dniu 29 września 2015 roku w Strzelcach Krajeńskich w siedzibie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego i Szkoły Przysposabiającej do pracy odbył się już po raz kolejny pokaz kulinarny pod hasłem „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Na ...

2 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę