MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Potrawy regionalne i tradycyjne w Publicznej Szkole Gastronomicznej HO-GA

22 października 2015
Jednym z działań organizowanych przez OT ARR we Wrocławiu, mających promować artykuły rolno-żywnościowe wysokiej jakości są warsztaty i pokazy kulinarne. Skierowane są one do uczniów dolnośląskich szkół średnich uczących się w kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego, czyli do przyszłych kucharzy, restauratorów i hotelarzy. Zajęcia te cieszą się dużym zainteresowaniem uczniów, ponieważ dają możliwość nie tylko poznania dolnośląskich produktów wysokiej jakości, ale również pozwalają zgłębić tajniki przygotowywania tradycyjnych potraw.

19 października bieżącego roku OT ARR we Wrocławiu zorganizował w Publicznej Szkole Gastronomicznej HO-GA zajęcia praktyczne przyrządzania potraw z produktów wysokiej jakości tradycyjnych i lokalnych. Odbyły się one dla dwóch grup uczniów, tj. dla I klasy, a następnie dla II klasy kierunku Technik Żywienia. Przez cztery godziny uczniowie, każdej z grup, przyrządzali dania z dolnośląskich produktów ekologicznych i tradycyjnych oraz wyróżnionych w ramach Kulinarnego Dziedzictwa, w tym między innymi z pstrąga kłodzkiego, suma milickiego, polędwiczek wieprzowych.

Przed przystąpieniem uczniów do pracy kucharz Zbigniew Koźlik przedstawił przyszłym adeptom sztuki kulinarnej zalety produktów wysokiej jakości z Dolnego Śląska. Natomiast kierownik Sekcji Informacji i Promocji OT Teresa Pernal przybliżyła zebranym cel organizowania przez ARR warsztatów kulinarnych. Uczniowie oraz nauczyciele otrzymali materiały informacyjne promujące produkty żywnościowe wysokiej  jakości, tj. broszurę „Szlakiem dobrego smaku” oraz biuletyn informacyjny ARR.

Pod okiem mistrza, uczniowie sporządzili pięć wybornych dań, które następnie degustowali wspólnie z nauczycielami.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę