Zjadłbym coś, ale nie wiem co... Aby dopomóc we wszelkich tego typu rozterkach kulinarnych, prezentujemy klika przepisów na dania smaczne, tanie i pożywne. Jeżeli ktoś z Państwa cichłaby podzielić się z nami i czytelnikami PPR własnym wypróbowanym przepisem na małe co nieco, zapraszamy – nasz adres redakcja@ppr.pl.
Zupa ziemniaczano-chrzanowa dla pary
Indyk w sosie słodko-kwaśnym dla milusińskich
Grzanki z owocami
Sos majonezowy bez żółtek
Baba żółtkowa
Pijak
Rosół jarski z lanymi kluseczkami
Rosół z makaronem sojowym
Leczniczy rosół
Koktajl z kurczaka
Zapiekanka warzywna
Bitki ze śliwkami
Zupa pomidorowa z chlebem
Pasta serowa ze smaczkiem
Pieczona cebula
Pasta czosnkowa
Kotlety z soi
Gruszki "Piękna Helena"
Prosta ale wykwintna sałatka owocowa
* * *
ZUPA ZIEMNIACZANO-CHRZANOWA dla pary
Cebulę, jabłko, ziemniaki po obraniu pokrój w kosteczkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodaj jabłka i ziemniaki. Całość duś przez chwilę i zalej rosołem oraz śmietaną. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj chrzan i zmiksuj zupę. Przypraw do smaku i jedz ze smakiem pamiętając, że porcja ma 240 kcal.
* * *
INDYK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM DLA MILUSIŃSKICH
Mięso indycze kroimy w paseczki i smażymy w łyżce oleju. Przekładamy do garnka i dodajemy sok z pomarańczy. Do tego dodajemy rodzynki, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy szklanką wody. Rozrabiamy śmietanę z mąką i wlewamy do sosu. Dodajemy odrobinę keczupu, curry i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Podajemy z ryżem na sypko (podjadając dzieciom ukradkiem pyszności).
* * *
GRZANKI Z OWOCAMI (dla alergików)
Ugotowane owoce trzymać na malutkim gazie, aby były cały czas gorące. Opiec chleb z jednej strony i po przewróceniu na druga stronę posmarować dokładnie margaryną. Opiekać na ruszcie przez minutę, aż się zarumieni. Posypać lub polać słodzikiem i znów zapiec, aż zaskwierczy. Ułożyć na ciepłym talerzu i przykryć wtedy owocami.
• można wykonać za pomocą tradycyjnego grilla ogrodowego
* * *
Mleko wsypać do miski i mieszać trzepaczką dolewając powoli wodę. Ubijać, aż się lekko spieni. Nieprzerwanie ubijając dolać oliwę lub olej cienkim strumieniem. Ubity sos doprawić cytryną i solą, można dodać także szczyptę cukru. Sos podawać z sałatkami, drobiem , rybami lub mięsem na zimno.
* * *
Przesiać mąkę. Oddzielić żółtka z jajek. W mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru i 1 i 1/2 łyżki mąki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać cukier, mąkę, zapach, żółtka i wyrobić drewnianą łyżką ciasto. Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem foremki. Najlepiej Piec w małym prodiżu. Foremkę napełnioną ciastem do 1/3 wysokości umieścić w cieple i pozostawić do wyrośnięcia. Piec rumieniąc na jasnozłocisty kolor.
* * *
PIJAK (zamiast kieliszka sherry do kawy)
Całe jajka ubijać z cukrem przez około 15 minut, po czym ciągle ubijając na małych obrotach wsypywać po łyżce mąkę. Masę wyłożyć do formy i wstawić ciasto na około 40 minut do nagrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 175oC.
Masa
Przygotować budyń z mleka i mieszając oziębić go. Następnie utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodawać stopniowo po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt przekładamy masą dwa razy.
Herbatniki
Herbatniki krótko moczyć na płytkim talerzu w alkoholu. Następnie nałożyć je na ostatnią warstwę masy.
Polewa
Wszystkie składniki wymieszać z tłuszczem, który wcześniej należy roztopić na małym ogniu, a potem zagotować całość mieszając ok. 1 minuty. Otrzymaną w ten sposób masą posmarować herbatniki.
Ciasto najlepsze jest po ostygnięciu tego samego dnia.
* * *
ROSÓŁ JARSKI Z LANYMI KLUSECZKAMI
Umyte warzywa obrać, opłukać, pokrajać i wrzucić do osolonej wrzącej wody. Następnie gotować. Umyć liście szałwi i lubczyku, dodać do wywaru i znowu gotować. Kiedy warzywa będą miękkie – odcedzić. Przesiać mąkę, wsypać do dzbanuszka z dziobkiem i dodać jajko oraz trochę wody. Ubić łyżką starannie. Ciasto wlać cienkim strumieniem na wrzący wywar ciągle mieszając. Jeśli się nie ma wprawy, można wlewać ciasto przez lejek. Gotowa zupę przyprawiamy solą i masłem oraz posiekaną zieloną pietruszką. Podać zaraz po ugotowaniu.
* * *
Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić i osączyć. Oczyścić cebule dymki, przyciąć starannie szczypior w górnej części. Wymyć i pokroić całość w talarki. Posiekać oczyszczoną uprzednio z nasion papryczkę chili. Kłącze imbiru zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zagotować bulion i dodać cebule ze szczypiorem, paprykę oraz imbir i gotować to razem przez 5-6 minut na małym ogniu. Następnie do smaku doprawić zupę sosem sojowym, cytryną i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Ugotowany makaron włożyć do zupy i jeszcze raz bardzo mocno podgrzać. Podawać od razu.
* * *
LECZNICZY ROSÓŁ (rekonwalescenta)
Kiedyś podawało się choremu esencjonalny rosół z kury. Ponieważ z mięsa przechodzi cysteina – aminokwas o podobnym działaniu jak lek stosowany przy zapaleniu oskrzeli, rosół pomaga w odksztuszaniu i rozrzedza śluz. Pomaga także przy wielu infekcjach górnych dróg oddechowych . Stosowany jest też pomocniczo przy astmie.
Ten leczniczy wariant rosołu powinien zawierać więcej niż zwykle warzyw. Oprócz marchwi, selera , pietruszki i pora może zawierać jeszcze 2-3 obrane cebule, rzepę a nawet czosnek. Ten ostatni powinien być dodawany tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Taki rosół przecedzamy, a połowę jarzyn miksujemy z bulionem. Resztę można wykorzystać jako dodatek do innego dania. Aby kuracja powiodła się, należy zawsze podawać rosół gorący.
* * *
50 dag gotowanej piersi z kurczaka
mały melon
duża pomarańcza
szklanka wiśni lub czereśni we własnym soku , bez pestek
3 plastry ananasa
sok z ananasa
pół szklanki gęstej śmietany
liście sałaty
curry, sól
Mięso pokroić w paski, pomarańczę i ananasa w małe kawałeczki. Melon przekroić na pół, specjalną łyżką wydrążyć kulki albo po usunięciu pestek pokroić w drobną kostkę. Wszystko to włożyć do miski, wymieszać ze śmietaną, sokiem ananasowym i przyprawami. Rozłożyć do pucharków wyłożonych liśćmi sałaty. Udekorować wiśniami. Przed podaniem można lekko schłodzić. Mięso kurczaka można zastąpić indykiem lub cielęciną.
* * *
Podsmażyć na oleju przez 2 minuty por i paprykę. Dodać pomidory i trochę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Przełożyć do ogrzanego garnka, posypać natką i przykryć. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Doprawić do smaku i podawać z mięsem lub rybą z rusztu.
* * *
Bitki należy podsmażyć na patelni z obu stron. Dorzucić cebulę i zeszklić ją z mięsem. Wtedy dodać imbir, cukier, czosnek, cynamon, sosy i rosół. Wszystko trzeba posolić i wymieszać.
Następnie na bitkach należy ułożyć śliwki i przykryć patelnię. Następnie dusić mięso, aż będzie miękkie.
W ćwiartce zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do mięsa, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu. Na talerzu pokroić i udekorować cytryną.
* * *
Półtorej łyżki oliwy trzeba rozgrzać w rondelku i dodać do niej pokrojony czosnek, seler i cebulę. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory i zalać szklanką gorącej wody. Przyprawić i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Potem należy przetrzeć zupę przez sito, dodać pokruszony chleb oraz bazylię i ponownie 20 minut gotować.
* * *
Makrelę należy z ości, rozgnieć w naczyniu, dodać jogurt ser i przyprawy. Dobrze wymieszać. Następnie trzeba dołożyć pietruszkę i znów wymieszać. Pasta gotowa. Można ją nakładać na pieczywo albo podawać w formie przystawki jako kulki serowe. Przechowywać krótko i koniecznie w lodówce.
* * *
Porcja dla jednej osoby:
Przekroić cebule na połowy i ułożyć w natłuszczonym uprzednio żaroodpornym naczyniu. Posmarować olejem i doprawić do smaku. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (1800C) około 30 min. W tym czasie cebula będzie wysychać, więc trzeba polać ją nieco wodą i wstawić na dalsze 30 min.
Tak przyrządzona cebula jest delikatna i łagodna w smaku. Podawać na gorąco jako przystawkę.
* * *
Zmiksować razem tłuszcz z natką i czosnkiem. Smarować gorące grzanki lub chrupki chleb i podawać do zupy. Amatorzy czosnku mogą być szczęśliwi, bowiem pietruszka niweluje intensywny zapach czosnku.
* * *
Namoczyć soję przez noc, a następnie gotować do miękkości przez około godzinę. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę, a następnie przepuścić przez maszynkę wraz z gotowaną soją i siekanym czosnkiem. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku. Pyszne!
* * *
Sos
Gruszki obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda z nasionami. Pozostawić owoce w całości. Nalać do naczynia wody w takiej ilości, aby gruszki były zanurzone w niej pionowo. Następnie dodać do wody cukier i wanilię, doprowadzić ją do wrzenia i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Teraz włożyć gruszki i ostrożnie gotować do miękkości. Owoce pozostawić do ostygnięcia. Gdy gruszki są schłodzone, ułożyć je w miseczkach i polać syropem. Następnie owoce obłożyć dookoła lodami.
Rozpuścić czekoladę, dodać masło w małych kawałkach i mieszać aż masa będzie gładka. Gruszki polewamy jeszcze ciepłą masą. Wierzch deseru posypujemy siekanymi migdałami.
Uwaga! – danie to uważane jest za delikatny afrodyzjak i świetnie nadaje się na randkę.
* * *
PROSTA ale WYKWINTNA SAŁATKA OWOCOWA
Owoce pociąć na małe kawałeczki. Zmieszać pozostałe składniki z sokiem, który wyciekł przy krojeniu owoców i tym sosem polać sałatkę. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce. Można podać z lodami waniliowymi w gałkach.
SMACZNEGO!!!
Kometa