MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne

22 października 2015
W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie były skierowane do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne oraz zamierzających zająć się taką działalnością.

Zajęcia były okazją do poszerzenia wiedzy o tradycjach kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla oraz zdobycia praktycznych umiejętności w przygotowaniu potraw z surowców charakterystycznych dla tego regionu. Podczas warsztatów Panie oraz nieliczni Panowie mieli okazję poznać tajniki przygotowywania kaczki faszerowanej z jabłkami, rolady serowej, piersi z kurczaka z jarzynami, pstrąga z porem i boczkiem, rolady z łososia oraz buraczków z suszoną śliwką i miodem gryczanym.

W wypełnionych na zakończenie zajęć ankietach, uczestnicy wysoko ocenili wartość merytoryczną warsztatów oraz zadeklarowali, że zdobytą wiedzę i doświadczenie będą wykorzystywali w praktyce a prezentowane potrawy przyczynią się do urozmaicenia menu dla turystów odwiedzających ich gospodarstwa agroturystyczne. Warsztaty poprowadził Wiesław Mergalski laureat licznych konkursów kulinarnych poświęconych potrawom tradycyjnym dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę