Warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne
22 października 2015
W dniu 19 października 2015 roku w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne w zakresie przygotowania potraw z wykorzystaniem przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur na bazie lokalnych surowców. Warsztaty, które zorganizował Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie były skierowane do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne oraz zamierzających zająć się taką działalnością.
Zajęcia były okazją do poszerzenia wiedzy o tradycjach kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla oraz zdobycia praktycznych umiejętności w przygotowaniu potraw z surowców charakterystycznych dla tego regionu. Podczas warsztatów Panie oraz nieliczni Panowie mieli okazję poznać tajniki przygotowywania kaczki faszerowanej z jabłkami, rolady serowej, piersi z kurczaka z jarzynami, pstrąga z porem i boczkiem, rolady z łososia oraz buraczków z suszoną śliwką i miodem gryczanym.
W wypełnionych na zakończenie zajęć ankietach, uczestnicy wysoko ocenili wartość merytoryczną warsztatów oraz zadeklarowali, że zdobytą wiedzę i doświadczenie będą wykorzystywali w praktyce a prezentowane potrawy przyczynią się do urozmaicenia menu dla turystów odwiedzających ich gospodarstwa agroturystyczne. Warsztaty poprowadził Wiesław Mergalski laureat licznych konkursów kulinarnych poświęconych potrawom tradycyjnym dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla.