28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały polskie owoce. Uczniowie w ramach warsztatów przygotowywali pachnące wypieki, których głównym składnikiem były owoce i ich przetwory.
W nowoczesnej pracowni gastronomicznej powstawały tarty ze śliwkami, drożdżówki z gruszkami, szarlotki i faszerowane jabłka. Nie zabrakło także pięknych jesiennych dekoracji wykonanych przy użyciu owoców. Samodzielnie przygotowując posiłki pod okiem fachowej kadry pedagogicznej uczniowie po raz kolejny mieli możliwość poznawania tajników przyrządzania żywności sprzyjającej zdrowiu człowieka oraz poznania możliwości wykorzystania polskich owoców w cukiernictwie.
Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przyrządzonych przysmaków. W warsztatach udział wzięła Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu, która przedstawiła uczniom działania Agencji mające na celu promocję produktów regionalnych i tradycyjnych. Pogratulowała im także wspaniałych wyrobów i profesjonalnego zawodowego przygotowania oraz wyraziła zainteresowanie dalszą owocną współpracą dotyczącą promocji zdrowej żywności w ramach seminariów i warsztatów kulinarnych.