Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Europie[1]. Ze względu na walory odżywcze i wszechstronność zastosowań jest wykorzystywany...
Znane powiedzenie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” idealnie pasuje do naszej diety, a konkretnie sposobu odżywiania w okresie dorastania.
W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Przynajmniej teoretycznie...
W międzynarodowym plebiscycie Europejskie Drzewo Roku 2016 zwyciężyło Najstarsze drzewo w mieście Bátaszék na Węgrzech. Polski dąb Bolko z Hniszowa w woj. lubel...
Czy zjedlibyście świńskie ucho, rybi ogon lub policzki łososia? Co robicie z resztkami po „imieninach u cioci”? Czy chleb ciągle jeszcze jest dla nas czymś „świ...
W dn. 5 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 30 marca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych...
Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, który pełni wiele ważnych dla organizmu człowieka funkcji biologicznych. Substancja ta ma szczególne znaczenie...
Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia ( 7 kwietnia ) i promocji przez WHO wiedzy o cukrzycy, warto przypomnieć wyniki badań fińskich naukowców z University...
Amarantus, zwany także szarłatem, to pseudozboże o nieocenionych wartościach prozdrowotnych. Był ważnym składnikiem diety południowoamerykańskich Indian tys...
Większość z nas zdaje sobie sprawę, że aby być zdrowym należy każdego dnia jeść owoce i warzywa. Niestety, nasza strefa klimatyczna nie pozwala delektować się...