aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polskie brokuły już na sklepowych półkach

16 czerwca 2016
Polskie brokuły już na sklepowych półkach

Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja – na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej!

 

Z roku na rok areał upraw brokułów w Polsce wzrasta. Dotyczy to zarówno sezonu wiosenno-letniego, jak również uprawy jesiennej. Producenci szacują, że łącznie w Polsce uprawianych jest około 7-8 tysięcy hektarów tych warzyw, z czego zbiór z ok. 2 tys. ha przeznaczony jest na świeży rynek, a pozostała ilość na przetwórstwo.


Polski brokuł cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych konsumentów. Na chwilę obecną roczne spożycie to około 300 g/osobę, jednakże obserwowana jest tendencja wzrostowa. To warzywo uprawiane na polskich polach zdobywa również coraz więcej miłośników zagranicą, szczególnie z krajów Europy Zachodniej.

 

Pomimo suchej wiosny brokuły doskonale poradziły sobie w sezonie wiosennym. Dzięki temu produkt dostępny na rynku jest wysokiej jakości. A świadczy o tym jędrna, duża główka oraz intensywnie zielony kolor różyczek” – informuje Michał Taraska, członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła.


Brokuł idealnie sprawdza się w wiosennym menu. Możemy go dodawać do sałatek czy zielonych koktajli, na jego bazie możemy przygotować zupy czy dania główne, tj. makaron z brokułami. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.


Brokuły mają bogate walory odżywcze, są źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin. Zaledwie 200 g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Magnez zawarty w brokułach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś sulforafan wspomaga organizm w walce z nowotworami oraz korzystnie wpływa na oczy neutralizując szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Ich spożywanie zaleca się cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale również ludziom aktywnym fizycznie. Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo błonnika pokarmowego powodującego uczucie sytości.

 

 

 

Więcej informacji: http://brokuly.com/

Biuro prasowe Stowarzyszenia Promocji Brokuła


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę