Według zaleceń przedstawionych w nowej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej WHO każdego dnia trzeba włączać do swojego menu minimum 400 gramów tych produ...
Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero po...
W dniu 28 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie nr 2016/656 wpisujące na unijną listę produktów o chronionych nazwach nowy produkt z Włoch-„Patata de...
Rano w większości polskich domów jest podobnie: pośpiech i szybkie śniadanie. Nawet jeśli rodzice nie zdążą czegoś przekąsić to starają się, by dziecko nie wy..
Barszcz Sosnowskiego został zniszczony na 80 proc. powierzchni woj. małopolskiego w wyniku programu zrealizowanego przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w lat...
Kondycja pszczół w barciach i kłodach powstałych w ramach projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa w lasach jest zadowalająca, a jakość pozyskiwanych produ...
Ponad 1 500 osób ubezpieczonych w KRUS w ciągu ostatnich dziecięciu lat doznało uszczerbku na zdrowiu wskutek zakaźnych chorób zawodowych roznoszonych przez kle...
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napo...
Zakon Kawalerów Maltańskich nie tylko prowadzi szpitale i działalność dobroczynną, ale produkuje też wino we włoskich regionach: Umbria, Friuli- Wenecja Jul...
Wiele razy powtarzana nieprawdziwa informacja w końcu zaczyna być uznawana za prawdę. Tak właśnie jest w przypadku 5 najpopularniejszych mitów, jakie krążą o so...