A_BIO_AGRO_950

Dlaczego nie powinno się spalać słomy -zagospodarowanie resztek pożniwnych i poprawienie struktury gleby

 Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzy...

8 lipca 2016

NNKT: skrót do kondycji i dobrej formy

NNKT to nie kolejny akronim używany do internetowej komunikacji. Nie jest to również ciąg przypadkowych głosek. Pod tymi kilkoma niepozornymi literami kryje się...

7 lipca 2016

Niższe limity emisji dla maszyn rolniczych i dźwigów

Parlament Europejski przyjął we wtorek w Strasburgu rozporządzenie o ograniczeniu limitów emisji zanieczyszczeń powietrza dla silników montowanych w maszynach...

6 lipca 2016

Wakacje za kółkiem – o czym warto pamiętać

Wyjeżdżając na wakacje sprawdzamy stan samochodu. Często jednak zapominamy o oponach, od których przecież zależy nasze zdrowie i życie. To są drugie lub trze...

5 lipca 2016

Rola warzyw i owoców w zwalczaniu negatywnych skutków stresu oksydacyjnego

Każdego dnia nasz organizm musi poradzić sobie w walce ze skutkami trybu życia współczesnego człowieka. Gdzie szukać sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami...

29 czerwca 2016

Tradycyjna metoda uprawy ziemi może zmniejszyć zmiany klimatyczne

Mająca 700 lat zachodnioafrykańska metoda uprawy ziemi może złagodzić zmiany klimatyczne - przekonują naukowcy z angielskiego University of Sussex w czasopiśmie "Frontiers in Ecology and Environment".

29 czerwca 2016

Zielono mi

Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe...

29 czerwca 2016

Świeże powietrze w aucie – bezpieczniejsza jazda

Lato zagościło już u nas na dobre, a to znaczy, że wraz z wysokimi temperaturami rozpoczął się sezon na klimatyzację. Radzimy jak z niej skorzystać, aby jazda...

16 czerwca 2016

Polskie brokuły już na sklepowych półkach

Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja – na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wy...

16 czerwca 2016

Wcześni europejscy rolnicy pochodzą z Turcji i Grecji

Prehistoryczni rolnicy przybyli do Europy z zachodniej Turcji i wysp egejskich, dowodzą badania genetyczne opublikowane na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

13 czerwca 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę