Lato zagościło już u nas na dobre, a to znaczy, że wraz z wysokimi temperaturami rozpoczął się sezon na klimatyzację. Radzimy jak z niej skorzystać, aby jazda...
Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja – na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wy...
Prehistoryczni rolnicy przybyli do Europy z zachodniej Turcji i wysp egejskich, dowodzą badania genetyczne opublikowane na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
W uprawie pszenicy w monokulturze producenci bardzo często zmagają się z chorobami podsuszkowymi. Ryzyko ich wystąpienia wzrasta z udziałem zbóż w strukturze za...
Dania ogłosiła plan ustanowienia 0,9% mandatu w transporcie dla biopaliw II generacji do 2020 roku. Plan został przygotowany przez Ministerstwo ds. Biznesu oraz ...
W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Plantacje te zajmują czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Żyto jest ty...
W związku z pytaniami hodowców bydła Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piśmie z dnia 18 maja 2016 r. z wnioskiem o udzielenie infor...
Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zale...
Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla prze...
Po ustąpieniu ostatniego zlodowacenia, w trakcie globalnego ocieplenia klimatu, populacje pszczół znacznie rozprzestrzeniły się – dowodzą naukowcy na łamach pisma „Journal of Hymenoptera Research”.