Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla prze...
Po ustąpieniu ostatniego zlodowacenia, w trakcie globalnego ocieplenia klimatu, populacje pszczół znacznie rozprzestrzeniły się – dowodzą naukowcy na łamach pisma „Journal of Hymenoptera Research”.
Przez wielogodzinną pracę przy monitorach i korzystanie z tabletów czy smartfonów, które emitują wysokoenergetyczne światło niebieskie, nasz wzrok jest coraz m...
Na obszarach intensywnej uprawy pszenicy i jęczmienia wysiewanych po sobie, zgorzel podstawy źdźbła jest najpoważniejszą i najtrudniejszą do zwalczenia chorobą....
Badania przeprowadzone na koniec poprzedniej edycji naszej kampanii wykazały, że Polacy kochają olej rzepakowy. W 2014 roku kupiliśmy aż 133 tysiące litrów ole...
Dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku obchodzimy w poniedziałek. Jak wykazują badania European Fruit Juice Association, Polacy wypijają mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie.
Łódzkie ma potencjał do rozwijania biogospodarki i objęcia w tej dziedzinie przewodnictwa w Europie Środkowo-Wschodniej - ocenił w środę ekspert ds. bioekonomii...
10 koników polskich przyszło wiosną na świat w ośrodku hodowli zachowawczej tych zwierząt w Biebrzańskim Parku Narodowym. Najlepsze zostaną w hodowli, by ją wzmocnić. Inne koniki park sprzedaje.
Przed nami kolejny długi weekend majowy. Czas wolny od pracy, piękna pogoda, sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. To także rozpoczęcie sezonu grill...
W ciągu jednego roku 1 mkw. liści drzew może wyprodukować od 0,5 kg do około 1 kg czystego tlenu, a to oznacza, że już nawet niewielka roślina ma ogromne znacz...