Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzybów. Na górze, wierzchniej warstwie są bakterie tlenowe a w głębszej warstwie bakterie beztlenowe, kiedy odwracamy pługiem glebę przykrywając masę organiczną obie grupy bakterii niszczymy – redukujemy, gleba choruje.
W agrotechnice najważniejszym elementem jest nie oranie gleby a mieszanie wierzchniej warstwy gleby z masą organiczną. Masa organiczna aby się rozkładała musi mieć dostęp do tlenu i dostateczną ilość bakterii tlenowych aby mógł następować proces denitryfikacji i tworzenia substancji organicznej tak ważnej w procesie uprawy i produkcji.
Mikroorganizmy (mikroflora) rozkładają proste związki węglowodanowe oraz hemicelulozy i białko. Po rozłożeniu tych związków wzrasta w pozostałym materiale udział ligniny i celulozy. W kolejnym etapie celuloza rozkładana jest przez bakterie, zaś lignina przez grzyby. Na przebieg i szybkość rozkładu substancji organicznej wpływają warunki środowiskowe (rodzaj gleby, jej aktywność biochemiczna i właściwości fizyczne, odczyn, zawartość składników pokarmowych, przebieg pogody) oraz skład chemiczny substancji organicznej, a także agrotechnika.
Jeśli przykrywamy głęboko masę organiczną, to w warunkach beztlenowych następuje butwienie i gnicie jak również w tym procesie wydzielają się związki toksyczne takie jak siarkowodór, fenole i inne, co ma niekorzystny wpływ na młode rosnące rośliny. Łatwo dostępny w słomie węgiel stymuluje rozwój mikroorganizmów, które do budowy swojego ciała wykorzystują nie tylko azot zawarty w substancji organicznej, ale również azot glebowy lub azot dostarczany w nawozach mineralnych. Proces ten prowadzi do okresowego blokowania azotu (po obumarciu bakterii azot staje się dostępny dla roślin), co w przypadku braku nawożenia N prowadzi do spadku plonu.
Zatem przed wprowadzeniem słomy do gleby należy zastosować nawożenie azotem w dawce 5 – 8 kg N/t słomy (słoma zbóż intensywnie nawożonych azotem zawiera więcej tego składnika). Dobre efekty przynosi łączne stosowanie słomy z gnojówką lub gnojowicą. Dodatkowym pozytywnym elementem jest zatrzymywanie amoniaku NH4 który ulatnia się do atmosfery wydzielając nieprzyjemny zapach który zatruwa środowiska a także następują straty azotu.
Gleba która zawiera małą ilość próchnicy jest przepuszczalna i przy stosowaniu dużej ilości gnojówki i gnojowicy może dojść do zanieczyszczenia wód gruntowych. Widać we wszystkich aspektach jak ważne jest wprowadzanie do gleby masy organicznej a nie jej sprzedawanie i palenie. Jeśli jest to możliwe to powinniśmy wysiewać poplony dla zwiększenia jeszcze masy organicznej, takie podejście zapobiega dodatkowo erozji gleby.
Gleba o wysokiej zawartości próchnicy ma o wiele większe zdolności zatrzymywania wody co w obecnych czasach suchych lat ma ogromne znaczenie, gleba taka ma większe zdolności sorpcyjne składników pokarmowych co dla nas rolników ma duże znaczenie aby tracić jak najmniej.
ZAŁOŻENIA
Przychody
Koszty i straty
Informacje przydatne do raportu
Tab.1. Przeciętna zawartość składników mineralnych w 1 tonie słomy.
Roślina |
Stosunek plonu |
Masa składników w kg/t słomy |
||||
nasion do słomy |
Azot |
Fosfor |
Potas |
Wapń |
Magnez |
|
|
N |
P2O5 |
K2O |
CaO |
MgO |
|
Żyto |
01:01,5 |
5,8 |
2,5 |
12 |
3,2 |
0,8 |
Pszenica |
01:01,1 |
6,6 |
2,5 |
12,8 |
3,8 |
0,9 |
Pszenżyto |
01:01,2 |
6,1 |
2,5 |
12,4 |
3,5 |
0,8 |
Jęczmień |
01:01,0 |
7,3 |
2,5 |
14,5 |
6,3 |
1,2 |
Owies |
01:01,4 |
7,1 |
3,2 |
18,2 |
5,2 |
1,1 |
Kukurydza |
01:01,5 |
8 |
4,6 |
21,6 |
5,6 |
2,5 |
Rzepak |
01:02,0 |
7,2 |
3 |
20,2 |
15,6 |
1,3 |
Wartość w zł czystego składnika w nawozach mineralnych
Wartość 1 kg N |
3,80 zł |
Wartość 1 kg P |
3,22 zł |
1 kg K (średnio) |
3,56 zł |
Tab. 2. Masa makroelementów (w kg) wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy.
Roślina |
Plon słomy |
Masa składników wniesiona w plonie słomy |
||||
w t/ha |
N |
P2O5 |
K2O |
CaO |
MgO |
|
Żyto |
4,5 |
26,1 |
11,2 |
54 |
14,4 |
3,6 |
Pszenica |
4,5 |
29,7 |
11,2 |
57,6 |
17,1 |
4,1 |
Pszenżyto |
4,5 |
27,5 |
11,2 |
55,8 |
15,8 |
3,6 |
Jęczmień |
4 |
29,2 |
10 |
58,o |
25,2 |
4,8 |
Owies |
4,2 |
29,8 |
13,4 |
76,4 |
21,8 |
4,6 |
Kukurydza |
9 |
72 |
41,4 |
194,4 |
50,4 |
22,5 |
Rzepak |
6 |
43,2 |
18 |
121,2 |
93,6 |
7,8 |
Tab. 3 Wartość energetyczna poszczególnych nośników energii
Nośnik energii |
Wartość opałowa |
MJ/kg |
|
Węgiel kamienny |
25 |
Koks |
27 |
Gaz ziemny |
34,3 MJ/m3 |
Gaz propan-butan |
45 |
Olej opałowy |
42 |
Słoma zbożowa |
14,0-15,2 |
Jak z tabeli 3 wynika słoma to najmniej energetyczne źródło energii, które również wydziela szkodliwe gazy do atmosfery i powoduje zanieczyszczanie środowiska. Podczas spalania słomy wydzielają się popioły i siarka (0,05-0,1%). Obecnie nie ma już deszczy kwaśnych a siarkę musimy wnosić do gleby i uzupełniać to co występuje w masie organicznej (słomie) w postaci mineralnej. Wydzielane są również do atmosfery tlenki azotu (0,002%). Na uwagę zasługuje także fakt, że podczas procesu spalania wydziela się również 0,2% CO, gdzie obecnie tak walczymy o redukcję emisji gazów cieplarnianych. Wszyscy wiemy jak szkodliwe jest wypalanie lasów tropikalnych i jakie są skutki dla środowiska. Spalanie słomy jest tworzeniem pustyni na naszych polach na własne życzenie niszcząc środowisko, tracąc pieniądze, i w aspekcie społecznym też nie jest to korzystne.
Tab. 4 Wartość przychodu ze sprzedaży słomy z 1 ha
Roślina |
Plon słomy |
Wartość słomy z ha |
w t/ha |
||
Żyto |
4,5 |
675 |
Pszenica |
4,5 |
675 |
Pszenżyto |
4,5 |
675 |
Jęczmień |
4 |
600 |
Owies |
4,2 |
630 |
Kukurydza |
9 |
1350 |
Rzepak |
6 |
900 |
Tab. 5 Wartość poszczególnych makroskładników wniesionych w słomie do gleby w przeliczeniu na zł
Masa składników wniesiona w plonie słomy przeliczona na zł |
||||||
N |
Wartość zł |
P2O5 |
Wartość zł |
K2O |
Wartość zł |
Wartość wszystkich makronawozów |
26 |
99,2 |
11 |
36,1 |
54 |
192,2 |
327,5 |
30 |
112,9 |
11 |
36,1 |
58 |
205,1 |
354,0 |
28 |
104,5 |
11 |
36,1 |
56 |
198,6 |
339,2 |
29 |
111,0 |
10 |
32,2 |
58 |
206,5 |
349,6 |
30 |
113,2 |
13 |
43,1 |
76 |
272,0 |
428,4 |
72 |
273,6 |
41 |
133,3 |
194 |
692,1 |
1099,0 |
43 |
164,2 |
18 |
58,0 |
121 |
431,5 |
653,6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wartość 1 kg N 3,8 zł |
Wartość 1 kg P 3,22 zł |
wartość 1 kg K 3,56 zł |
|
Wartość wyrażona w zł czystego składnika
Tab. 6 Suma kosztów sznurka, prasowania i zwiezienia słomy
Roślina |
Plon słomy w t/ha |
Ilość belek z ha szt |
Koszt za prasę na 1 ha w zł |
Wartość sznurka na 1 ha zł |
Koszt zwiezienia z 1 ha zł |
Suma kosztów poz 4+5+6 zł |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Żyto |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
Pszenica |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
Pszenżyto |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
Jęczmień |
4 |
11,4 |
308,6 |
33 |
80 |
421,6 |
Owies |
4,2 |
12,0 |
324,0 |
33 |
80 |
437,0 |
Kukurydza |
9 |
25,7 |
694,3 |
66 |
160 |
920,3 |
Rzepak |
6 |
17,1 |
462,9 |
33 |
80 |
575,9 |
Do tych wartości musimy dodać
koszty prasowania na 1 ha 27 zł z belkę 350 kg
koszty sznurka na 1 ha 33 zł/kłębek
koszty zwiezienia słomy z 1 ha 80 zł/ha
Tab. 7 Zestawienie korzyści czy strat z tytułu sprzedaży biomasy z 1 ha wyrażony w zł
Roślina |
Plon słomy tony |
Ilość belek z ha |
Koszt za prasę na 1 ha |
Wartość sznurka na 1 ha (zł) |
Koszt zwiezienia z 1 ha (zł) |
Suma kosztów poz. 4+5+6 (zł) |
Suma wartości kosztów i utraty składników (zł) |
Wartość słomy z 1 ha (zł) |
Różnica między przychodem a sumą wartości kosztów i utraty składników (zł) |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
Żyto |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
787,6 |
675 |
-112,6 |
|||
Pszenica |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
814,1 |
675 |
-139,1 |
|||
Pszenżyto |
4,5 |
12,9 |
347,1 |
33 |
80 |
460,1 |
799,4 |
675 |
-124,4 |
|||
Jęczmień |
4 |
11,4 |
308,6 |
33 |
80 |
421,6 |
771,2 |
600 |
-171,2 |
|||
Owies |
4,2 |
12,0 |
324,0 |
33 |
80 |
437,0 |
865,4 |
630 |
-235,4 |
|||
Kukurydza |
9 |
25,7 |
694,3 |
66 |
160 |
920,3 |
2019,3 |
1350 |
-669,3 |
|||
Rzepak |
6 |
17,1 |
462,9 |
33 |
80 |
575,9 |
1229,4 |
900 |
-329,4 |
|||
|
|
|
|
|||||||||
Masa składników wniesiona w plonie słomy |
|
|
|
|||||||||
N |
Wartość zł |
P2O5 |
Wartość zł |
K2O |
Wartość zł |
Wartość wszystkich makronawozów |
|
|
|
|||
26 |
99,2 |
11 |
36,1 |
54 |
192,2 |
327,5 |
|
|
|
|||
30 |
112,9 |
11 |
36,1 |
58 |
205,1 |
354,0 |
|
|
|
|||
28 |
104,5 |
11 |
36,1 |
56 |
198,6 |
339,2 |
|
|
|
|||
29 |
111,0 |
10 |
32,2 |
58 |
206,5 |
349,6 |
|
|
|
|||
30 |
113,2 |
13 |
43,1 |
76 |
272,0 |
428,4 |
|
|
|
|||
72 |
273,6 |
41 |
133,3 |
194 |
692,1 |
1099,0 |
|
|
|
|||
43 |
164,2 |
18 |
58,0 |
121 |
431,5 |
653,6 |
|
|
|
Słoma jest podstawowym nawozem organicznym w gospodarstwach bezinwentarzowych. Jej plon wynosi od 4 do 7 t/ha. Z dawką słomy 5 t/ha dostarcza się do gleby następujące ilości mikroelementów: Wcześniej są wyliczenia makroskładników.
MgO – 6-10 kg
CaO – 11-20 kg
S – 6-9 kg
B – około 25 g
Cu – około 15 g
Mn – około 150 g
Mo – około 2 g
Zn – około 200 g
Co – około 0,5 g
Wnioski końcowe
W aspekcie środowiskowym sprzedawanie i palenie słomy jest wysoce szkodliwe, bo uwalniamy CO2 .
W aspekcie ekonomicznym przynosi to straty co wykazują tabele i wyliczenia.
W aspekcie społecznym jest również niekorzystne gdyż niszczymy środowisko, które nie powinno być degradowane.
W aspekcie zdrowotnym jest również niekorzystnie, gdyż w takich warunkach nie dość, że mamy niższe plony to mamy gorszej jakości produkty.
Nie uwzględnione są koszty mikroelementów i wapna.
Tadeusz Szymańczak, Rzecznik Prasowy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych