Stres oksydacyjny to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie. Jest on jednym z...
Udomowione gatunki roślin pojawiły się w Europie 500 lat wcześniej, niż dotąd uważano. Naukowcy opublikowali wyniki najnowszych badań w "PNAS".
Koniki polskie, wywodzące się od dzikich tarpanów, hodowane są w Stacji Badawczej PAN w Popielnie od 67 lat. Jak co roku, pod koniec lata, odbywa się przegląd i ocena hodowlana koników z hodowli stajennej.
Samodzielnie wykonana konstrukcja doskonale sprawdzi się w ogrodzie lub na tarasie. Poza materiałem opałowym na półkach możesz przechowywać narzędzia, akce...
Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do ...
W letnie dni można szybko ugasić pragnienie i zaspokoić głód jednocześnie - do tego zdrowo, smacznie i niedrogo. Wszystko to za pomocą maślanki, czyli mlecznego napoju.
W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką...
Zapraszamy na „Piknik z Klimatem” już 28 sierpnia (niedziela) w godz. 11.30-16.30 na Plac Zamkowy w Warszawie. Tym razem edukować się będziemy pod hasłem: „Kult...
14. ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce stwierdzono u świni w gospodarstwie w gminie Leśna Podlaska (Lubelskie). Służby weterynaryjne apelują do ro...
Według najnowszego raportu AIJN1 (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sok...