Ale czy rzeczywiście późną jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości? O podpowiedź, gdzie w tym okresie szukać pełnowartościowych warzyw i owoców, marka Łowicz poprosiła dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej z początkiem tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. W komentarzu do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w artykule prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza znajdziemy informację, że prowadzone w Polsce badania wykazały, iż długość życia dodatnio koreluje ze spożyciem m.in. owoców oraz warzyw. Niezwykle ważną rolę w diecie odgrywają witamina C, beta-karoten, witamina E oraz witamina D. „Z badań wynika, że warzywa i owoce w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory” – stwierdza dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert współpracujący z marką Łowicz i dodaje – „Dlatego jako Instytut tak mocno zwracamy uwagę jak ważna jest ich rola w codziennej diecie. Szczególnie w okresie jesieni i zimy, kiedy organizm narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, wirusy i bakterie, prawidłowo zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce odgrywa kluczową rolę”.
Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak i aromat. Czasami nawet ich kolor jest inny od tego, który obserwujemy na produktach dostępnych późną wiosną i latem. Z tego powodu w okresie tym coraz rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, tym samym sprawiając, że dieta staje się uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny i niezwykle bogaty w substancje odżywcze pomidor. Powinien on regularnie gościć w menu, przynajmniej kilka razy w tygodniu, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen. „W okresie późnej jesieni i zimy, doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po przetwory warzywne. Oczywiście należy wybierać te bez dodatku sztucznych substancji, a jedynie wzbogacone przyprawami i poddane bezpiecznemu procesowi pasteryzacji. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych, które w jesienno-zimowym okresie z powodzeniem mogą zastąpić świeże produkty. Dzisiaj naprawdę mamy z czego wybierać. Niech za przykład posłuży nam dalej pomidor, który może być zastąpiony przecierem pomidorowym, pomidorami w puszce, gęstą passatą, czy sokiem. Z każdego z tych produktów przygotujemy smaczne, pełnowartościowe danie, bogate w substancje odżywcze i witaminy” – podsumowała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Newseria Lifestyle