Jesień to dla kierowców często jeszcze bardziej zdradliwa pora roku niż zima. Dużej części wypadków, do których wtedy dochodzi, dałoby się jednak uniknąć, gdy...
Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród...
Karmione liśćmi morwy z dodatkiem węglowych nanorurek bądź grafenu gąsienice jedwabników wytwarzają znacznie mocniejszy jedwab - informuje pismo „Nano Letters”.
Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1] - te dane szczególnie mocno brzmią w kon...
13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; 10 kg mniej niż przed rokiem. Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od pop...
Wywiad z prof. dr hab. Magdaleną Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zdobyła grant Europejskiej...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników...
Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.
Największe znaczenie dla przemian na obszarach wiejskich ma demografia, edukacja i rynek pracy - wynika z raportu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Pol...
Po wakacyjnych szaleństwach w naszej diecie nadchodzi okres, kiedy warto bardziej spojrzeć na to, co spożywamy. I wcale nie trzeba radykalnych zmian, by dosta...