Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś – także wielu z nas – nie je produktów pozyskiwanych...
Światowy Dzień Mleka został stworzony przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2001 roku mając na celu popularyzację mleka jak też jego walorów...
Już po raz trzydziesty na całym świecie obchodzony będzie Dzień bez Papierosa. Zainicjowany w 1987 roku przez Światową Organizację Zdrowia ma zwracać uwagę na ...
Codzienna dieta ma wpływ na jakość funkcjonowania (np. pamięć, koncentrację), samopoczucie, a także na zdrowie. Bogactwo miko- i makroelementów, antyoksydantów ...
Nie od dziś wiadomo, że modyfikacja sposobu żywienia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Wielu naukowców badało tę zależność, a efekty były...
Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne...
Deszczowa pogoda nie oznacza, że w atmosferze dzieje się coś nadzwyczajnego; o tej porze mamy dużą zmienność warunków - mówi PAP fizyk atmosfery prof. Szymon Ma...
W majowy weekend – 2 maja br. – odbyło się kolejne spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Cykl konferencji Fakty i mity o mleku” organizowanego przez Polską...
Ponad 300 roślin leczniczych - ich opisy, zastosowanie, receptury oraz zdjęcia - znalazły się w albumie wydanym przez Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka ...
Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na...