Spożycie soków i przecierów owocowo-warzywnych w Polsce rośnie. Jednak na tle państw zachodnioeuropejskich wciąż jest niewielkie. W ubiegłym roku zwiększyło się...
Borelioza wciąż jest najczęstszą chorobą zawodową wśród rolników - wynika z danych KRUS. W 2016 r. na 268 jednorazowych odszkodowań z tytułu chorób zawodowych...
Tego mogli się dowiedzieć rodzice, którzy 26 października 2017 r. wzięli udział w kolejnym spotkaniu z „Cyklu Konferencji: Fakty i mity o mleku”, sfinansowanego...
Zwiększony ruch na drogach sprzyja kolizjom, dlatego okres Wszystkich Świętych jest dla kierowców bardzo trudny. Policyjne statystyki nie są zbyt optymistyczne...
Całodzienne jadłospisy - inny dla każdego członka rodziny w zależności od wieku i aktywności - przygotowują wrocławscy dietetycy dla mieszkańców kilkunastu...
Od ponad 10 lat w Polsce trwa inwazja azjatyckich biedronek. Szczególnie widoczne są w październiku, kiedy - poszukując miejsca do zimowania - masowo wlatują do...
Przy najbliższej okazji podarujmy bliskim czujki dymu i czadu – zachęcają wielkopolscy strażacy. Jak podkreślają, instalacja w domu takich urządzeń to tania i...
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych sub...
Wielu konsumentów obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Warto przypomnieć, że według aktualnych badań naukowych jest to lęk nie...
Co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności; najczęściej wyrzucane są pieczywo, wędliny i owoce - wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2017". Z okazji...