Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
Co to jest beta-kryptoksantyna i jaką rolę pełni?
Beta-kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, czyli substancji, które najczęściej kojarzą nam się z tym, że nadają produktom roślinnym charakterystyczny kolor – zwykle od żółtego, aż do głębokiej czerwieni. Dla organizmu człowieka beta-kryptoksantyna ma bardzo duże znaczenie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jako antyoksydant chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Przede wszystkim jest jednak prekursorem witaminy A – ważnej dla naszego narządu wzroku, układu odpornościowego, a także pełni istotną rolę w okresie wzrostu organizmu. Ostatnie badania pokazały, że żywność bogata w beta-kryptoksantynę stanowi lepsze źródło witaminy A oraz ma większe znaczenie dla zdrowia człowieka generalnie, niż się wcześniej spodziewano.[1]
Dlaczego najlepsza jest ta z soku pomarańczowego?
Źródłem beta-kryptoksantyny są m. in. owoce cytrusowe, np. pomarańcze.[2] Jednak, co ciekawe badania wykazały także, że jest ona lepiej przyswajana przez nasz organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców.[3] To zatem jeszcze jeden powód, by pić sok pomarańczowy!
Pamiętajmy, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka, czyli ok 200 ml, soku. A ponieważ w wielu krajach świata spożycie tych produktów jest zbyt niskie od zalecanego, przedstawiciele 21 państw, także z Polski, – podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców – podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25270992
[2] Ibidem
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26114420
Newseria Lifestyle