Zioła to stały element diety ludzkości od pokoleń. Dawniej wierzono w rozmaite przesądy związane z ich występowaniem i działaniem, a dziś każdy z nich może...
Dzięki silnym rozbłyskom na Słońcu w najbliższych dniach możliwe są zorze polarne nad Polską. Największe szanse na ich zobaczenie będą mieli mieszkańcy półno...
Deszcze przyśpieszyły okres godowy salamandry plamistej. "Zazwyczaj w połowie września w Bieszczadach i Beskidzie Niskim obserwowano ich wzmożoną...
Dzieci powinny zjeść posiłek przed wyjściem do szkoły, a drugie śniadanie zabrać do szkoły; tornister nie powinien być za ciężki - przypomina Porozumienie Praco...
Wszystko wskazuje na to, że lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. Czekają nas upalne dni – temperatura sięgnie nawet ponad 30 stopni...
Łowców burz przybywa, a ich prognozy są trafniejsze niż prognozy IMGW – mówi PAP jeden z takich łowców Piotr Szuster. W ciągu roku polscy łowcy chcą stworzyć...
Znamy 700 tys. planetoid, z tego około 1,8 tys. to obiekty określane jako "potencjalnie niebezpieczne dla Ziemi". Coraz lepiej znamy ich orbity i coraz trud...
Prezydent USA Donald Trump ogłosił w czwartek Narodowy Alert Medyczny z powodu epidemii uzależnień od opioidów, w tym syntetycznych środków przeciwbólowych wydawanych na receptę. Przedawkowanie opioidów jest w USA każdego dnia przyczyną śmierci 142 osób.
Dr Kinga Majchrzak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW została laureatką trzeciego konkursu organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programu First Team. Przyznana dotacja w wysokości prawie 2 mln zł pozwoli na prowadzenie na najwyższym poziomie prac badawczo-rozwojowych z zakresu immunoonkologii oraz utworzenie w SGGW kolejnego zespołu naukowców zajmującego się chorobami nowotworowymi. Dr Kinga Majchrzak będzie prowadziła swój projekt badawczy we współpracy z dr Chrystal Paulos z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej (USA).
Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.