"EU-limity – tylko dla nas? Kto naprawdę truje i kto trafi na czarną listę" Od 19 sierpnia 2025 r. Unia Europejska wprowadzi surowe limity dla acetamiprydu – su...
W sierpniu 2025 roku Unia Europejska zakaże stosowania acetamiprydu w uprawie kilkudziesięciu popularnych produktów spożywczych. Decyzja oparta na „najnowszych ...
Cechą charakterystyczną papryki uprawianej pod osłonami jest długi okres, w którym jednocześnie trwa kwitnienie i owocowanie. Ze względu na tak intensywne proce...
Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 12 maja br. światowa produkcja zbóż w sezonie 25/26 zwiększy się do 2358,0 mln t wobec 2301,8 mln t w...
Eksperci Bayer przedstawiają najnowsze technologie w uprawie rzepaku oraz sposoby dostosowania do zmieniających się warunków, a także prezentują nowości w oferc...
Według raportu USDA „Grain and Feed Annual” Wielka Brytania prognozuje znaczący wzrost produkcji zbóż w sezonie 2025/26. Głównym czynnikiem tej poprawy jest czę...
Ukraina od dawna odgrywa kluczową rolę w globalnym rynku rolnym, dostarczając znaczną część zbóż, olejów roślinnych oraz innych produktów rolnych. W kontekście ...
Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 m...
Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównoważonej Wołowiny (ERBS) poświęconego rozporządzeniu EUDR (European Union Deforesta...
Rosja zaostrza kontrolę nad importem mięsa z Ameryki Łacińskiej Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) poinformowa...