produkcja i rynek baraniny w krajach Unii Europejskiej ceny żywca baraniego handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim regulacje rynku baraniny w
Spadek zapotrzebowania na wełnę i możliwości eksportu żywca i mięsa baraniego na rynek Unii spowodowały, że hodowane w Polsce owce przeznaczane są głównie na mięso. W ramach rządowych
W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju –
Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa
Przeciętne ceny skupu żywca baraniego w Polsce (według GUS) wykazują od 1991 roku tendencję wzrostową (wykres 1). W roku 2002 kształtowały się na poziomie 5,61 zł/kg, natomiast ceny
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa
Pogłowie owiec w Polsce zmniejsza się. W 1994 roku wynosiło 869,6 tys. sztuk, co oznacza ok. 80% spadek w porównaniu z rokiem 1990 (4158,5 tys. sztuk). W roku 2002 wynosiło już tylko 345,3
Przez wiele lat hodowla owiec w Polsce była nastawiona na produkcję wełny. Od roku 1990 zapotrzebowanie na nią jednak spada. Trend ten ma charakter ogólnoświatowy. Tkaniny
Rok dla pszczelarzy zapowiada się dobrze. Po zimie pszczoły nie chorują i już zabrały się do pracy. Zdaniem lubuskich producentów miodu, zagraniczni odbiorcy nie od dziś są zainteresowani
Podczas ostatnich zakupów szczerze się zdziwiłam. W koszykach ludzi cukier - nie kilogram, czy dwa, który miałyby zaspokoić zapotrzebowanie na użytek