Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja i rynek baraniny w Polsce

1 kwietnia 2004

Przez wiele lat hodowla owiec w Polsce była nastawiona na produkcję wełny. Od roku 1990 zapotrzebowanie na nią jednak spada. Trend ten ma charakter ogólnoświatowy. Tkaniny wełniane są wypierane przez bawełniane, wiskozowe i syntetyczne. Spadek zapotrzebowania na wełnę powoduje gromadzenie się jej zapasów u głównych eksporterów oraz wpływa na obniżenie cen na światowych aukcjach tego produktu. Import taniej i jakościowo lepszej wełny z Australii lub Nowej Zelandii wpływa bezpośrednio na wielkość pogłowia owiec i produkcji wełny po urynkowieniu gospodarki w Polsce.

Owczarstwo w naszym kraju natrafia dodatkowo na silną barierę popytu na mięso jagnięce i baranie. Brak tradycji w spożywaniu baraniny i promocji tego gatunku mięsa nie sprzyjał wykrystalizowaniu znaczącego rynku wewnętrznego. Ponadto na rynek w Polsce trafiała przede wszystkim baranina ze starych, brakowanych ze stad zwierząt; młode jagnięta kierowano na eksport.

Polska nadal ma możliwości eksportu jagniąt rzeźnych na rynek krajów Unii Europejskiej, gdzie produkcja baraniny pokrywa zapotrzebowanie w ok. 80%. Mimo, że Polska od wielu lat dysponuje kontyngentem bezcłowym na eksport żywca i mięsa baraniego na rynek krajów UE, produkcja żywca baraniego systematycznie się zmniejsza.

 


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę