aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Przetwórstwo baraniny

1 kwietnia 2004

W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju – wykorzystuje swoje możliwości produkcyjne w kilku zaledwie procentach; jest to spowodowane brakiem żywca baraniego. Ubojnia prowadzi rozbiór i odkostnianie tusz w celu przerobienia na porcjowane elementy tuszy i mięso grillowe. Zakład produkuje także mięso spełniające wymagania specjalne (do produkcji odżywek dla dzieci). Dla potrzeb przerobu baraniny na rynek krajowy ubijane są zwierzęta o masie powyżej 30 kg. Na eksport zaś przeznaczane są głównie tusze z młodych jagniąt ubijanych w wadze do 22-30 kg. Eksport mięsa jest dla zakładu nieopłacalny ze względu na małą skalę produkcji oraz niezbyt wysokie ceny mięsa w eksporcie (w 2002 roku przeciętna cena mięsa w eksporcie na rynek UE wyniosła 17,02 zł/kg).

Poza „Połoniną” istnieją jeszcze drobne, lokalne zakłady prowadzące ubój owiec i przerób mięsa przeznaczanego na rynek krajowy.


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę