Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przetwórstwo baraniny

1 kwietnia 2004

W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju – wykorzystuje swoje możliwości produkcyjne w kilku zaledwie procentach; jest to spowodowane brakiem żywca baraniego. Ubojnia prowadzi rozbiór i odkostnianie tusz w celu przerobienia na porcjowane elementy tuszy i mięso grillowe. Zakład produkuje także mięso spełniające wymagania specjalne (do produkcji odżywek dla dzieci). Dla potrzeb przerobu baraniny na rynek krajowy ubijane są zwierzęta o masie powyżej 30 kg. Na eksport zaś przeznaczane są głównie tusze z młodych jagniąt ubijanych w wadze do 22-30 kg. Eksport mięsa jest dla zakładu nieopłacalny ze względu na małą skalę produkcji oraz niezbyt wysokie ceny mięsa w eksporcie (w 2002 roku przeciętna cena mięsa w eksporcie na rynek UE wyniosła 17,02 zł/kg).

Poza „Połoniną” istnieją jeszcze drobne, lokalne zakłady prowadzące ubój owiec i przerób mięsa przeznaczanego na rynek krajowy.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę