W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju – wykorzystuje swoje możliwości produkcyjne w kilku zaledwie procentach; jest to spowodowane brakiem żywca baraniego. Ubojnia prowadzi rozbiór i odkostnianie tusz w celu przerobienia na porcjowane elementy tuszy i mięso grillowe. Zakład produkuje także mięso spełniające wymagania specjalne (do produkcji odżywek dla dzieci). Dla potrzeb przerobu baraniny na rynek krajowy ubijane są zwierzęta o masie powyżej 30 kg. Na eksport zaś przeznaczane są głównie tusze z młodych jagniąt ubijanych w wadze do 22-30 kg. Eksport mięsa jest dla zakładu nieopłacalny ze względu na małą skalę produkcji oraz niezbyt wysokie ceny mięsa w eksporcie (w 2002 roku przeciętna cena mięsa w eksporcie na rynek UE wyniosła 17,02 zł/kg).
Poza „Połoniną” istnieją jeszcze drobne, lokalne zakłady prowadzące ubój owiec i przerób mięsa przeznaczanego na rynek krajowy.