Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksport baranniny

1 kwietnia 2004

Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa baraniego jest kierowany głównie na rynek unijny, w tym do Włoch (ponad 50% całego eksportu), Francji i Holandii (wykres 2).


Wykres 2. Eksport żywca i mięsa baraniego w latach 1990-2002

Źródło: GUS

W szczytowym okresie (1989 rok) eksport owiec do krajów UE wyniósł 774,0 tys. sztuk, co stanowiło ekwiwalent 12,0 tys. ton mięsa. W 2002 roku wyeksportowano już tylko 115,2 tys. sztuk, a w przeliczeniu na mięso, łącznie z eksportem mięsa – 1,3 tys. ton. Eksport mięsa w 2002 roku wyniósł 41 ton. Wolumen eksportu żywca baraniego na rynek unijny w latach 1989-2002 zmniejszył się o ok. 85%. W 2002 roku eksport do Włoch wyniósł 75 tys. sztuk, tj. 0,7 tys. ton w ekwiwalencie mięsa, z czego 97% stanowiły jagnięta rzeźne do 1 roku życia. Eksport do Francji i Holandii kształtował się w tym samym czasie odpowiednio na poziomie 20 i 11 tys. sztuk owiec, w tym 11 i 6 tys. sztuk jagniąt do 1 roku.

Polska eksportuje do krajów UE głównie żywe zwierzęta – jagnięta (o wadze 13-16 kg) i owce (36-40 kg) oraz w niewielkich ilościach mięso. Eksportujemy mięso jagnięce świeże lub chłodzone (w tym wciąż największy udział mają tusze i półtusze jagnięce) do Włoch oraz mięso mrożone do Francji.

W strukturze całego importu krajów UE przeważa mięso baranie, które stanowi około 85% łącznego przywozu, zaś udział żywych zwierząt – ok. 15%. Importowane przez Unię mięso baranie pochodzi przede wszystkim z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta – z Australii. Polska nie jest w stanie konkurować z tymi krajami. Przyznanie Polsce w latach 90. preferencyjnego (kontyngent bezcłowy) dostępu do rynku krajów UE nie wpłynęło na utrzymanie stanu pogłowia owiec i wielkość produkcji żywca baraniego. Ponadto ceny żywca baraniego w tym czasie na rynkach krajów UE spadły średnio o ponad 20%, w tym na rynku włoskim, który jest głównym odbiorcą polskich owiec, o ponad 30%. W 2002 roku przeciętna cena jagniąt o wadze 13-16 kg w eksporcie na rynek UE wyniosła 7,88 zł/kg.

Mięso baranie i w niewielkich ilościach owce rzeźne są od kilku lat przedmiotem importu do naszego kraju. W 2002 roku łączny import owiec i mięsa wyniósł 45,8 ton, w tym mięsa – ok. 37 ton. Importowane mięso pochodziło z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta z Niemiec i Rumunii. W 2002 roku przeciętna cena owiec o wadze ponad 30 kg w imporcie wyniosła 7,09 zł/kg.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę