Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa baraniego jest kierowany głównie na rynek unijny, w tym do Włoch (ponad 50% całego eksportu), Francji i Holandii (wykres 2).
Wykres 2. Eksport żywca i mięsa baraniego w latach
1990-2002
Źródło: GUS
W szczytowym okresie (1989 rok) eksport owiec do krajów UE wyniósł 774,0 tys. sztuk, co stanowiło ekwiwalent 12,0 tys. ton mięsa. W 2002 roku wyeksportowano już tylko 115,2 tys. sztuk, a w przeliczeniu na mięso, łącznie z eksportem mięsa – 1,3 tys. ton. Eksport mięsa w 2002 roku wyniósł 41 ton. Wolumen eksportu żywca baraniego na rynek unijny w latach 1989-2002 zmniejszył się o ok. 85%. W 2002 roku eksport do Włoch wyniósł 75 tys. sztuk, tj. 0,7 tys. ton w ekwiwalencie mięsa, z czego 97% stanowiły jagnięta rzeźne do 1 roku życia. Eksport do Francji i Holandii kształtował się w tym samym czasie odpowiednio na poziomie 20 i 11 tys. sztuk owiec, w tym 11 i 6 tys. sztuk jagniąt do 1 roku.
Polska eksportuje do krajów UE głównie żywe zwierzęta – jagnięta (o wadze 13-16 kg) i owce (36-40 kg) oraz w niewielkich ilościach mięso. Eksportujemy mięso jagnięce świeże lub chłodzone (w tym wciąż największy udział mają tusze i półtusze jagnięce) do Włoch oraz mięso mrożone do Francji.
W strukturze całego importu krajów UE przeważa mięso baranie, które stanowi około 85% łącznego przywozu, zaś udział żywych zwierząt – ok. 15%. Importowane przez Unię mięso baranie pochodzi przede wszystkim z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta – z Australii. Polska nie jest w stanie konkurować z tymi krajami. Przyznanie Polsce w latach 90. preferencyjnego (kontyngent bezcłowy) dostępu do rynku krajów UE nie wpłynęło na utrzymanie stanu pogłowia owiec i wielkość produkcji żywca baraniego. Ponadto ceny żywca baraniego w tym czasie na rynkach krajów UE spadły średnio o ponad 20%, w tym na rynku włoskim, który jest głównym odbiorcą polskich owiec, o ponad 30%. W 2002 roku przeciętna cena jagniąt o wadze 13-16 kg w eksporcie na rynek UE wyniosła 7,88 zł/kg.
Mięso baranie i w niewielkich ilościach owce rzeźne są od kilku lat przedmiotem importu do naszego kraju. W 2002 roku łączny import owiec i mięsa wyniósł 45,8 ton, w tym mięsa – ok. 37 ton. Importowane mięso pochodziło z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta z Niemiec i Rumunii. W 2002 roku przeciętna cena owiec o wadze ponad 30 kg w imporcie wyniosła 7,09 zł/kg.