Unia Europejska stosuje na rynku mięsa dwie formy działań interwencyjnych: zakupy bezpośrednie prowadzone przez agencje interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa.
Pierwsze regulacje unijne dotyczące rynku mięsa baraniego powstały w kwietniu 1978 roku.Szczegółowe uregulowania wprowadzono Rozporządzeniami Rady nr 3013/89 oraz 2467/98. Przewidywały one
Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia. Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w
Ceny żywca baraniego uzyskiwane przez producentów w krajach UE pod koniec lat 90. wykazywały tendencję spadkową, natomiast od 2000 roku, wzrostową (tab. 3). Najwyższe ceny żywca baraniego
Ze stempla odbitego na skorupce będzie się można dowiedzieć, z jakiej fermy jajo pochodzi, czy kura, która go zniosła była zamknięta w klatce, czy może biegała sobie z koleżankami po łące. A
Czy z zubowickich pól znikną plantacje pomidorów? Rolnicy z Zubowic (gm. Komarów) uważają, że zostali wyrolowani przez rząd i są wodzeni za nos przez zakłady przetwórcze. Przekonują, że
Blisko pięćdziesięciu plantatorów Cukrowni Werbkowice protestowało przeciwko niewłaściwemu - ich zdaniem - rozliczeniu dostaw surowca i zapłacie niezgodnej z umowami
1 kwietnia br. wchodzą w życie przepisy regulujące rynek mleka i przetworów mlecznych. Na ich podstawie przedsiębiorcy mogą sprzedawać swoje produkty w oparciu o przyznane im kwoty mleczne.
Odwołanie zakazu przywozu do Rzeczpospolitej Polskiej i przewóz przez jej terytorium jaja wylęgowych drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych, łownych i dzikich pochodzących z
Baranina jest jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja nie zaspokaja potrzeb unijnego rynku wewnętrznego. Podaż pokrywa zapotrzebowanie tylko w 80%, pozostałe 20% pochodzi z importu. Mimo