Unia Europejska stosuje na rynku mięsa dwie formy działań interwencyjnych: zakupy bezpośrednie prowadzone przez agencje interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa.
Komisja Europejska preferuje prywatne magazynowanie kosztem zakupów
interwencyjnych. Producent jest wówczas bardziej zainteresowany jakością
przechowywanego produktu, ponadto może sprzedawać jego nadwyżki.
W
działaniach interwencyjnych na rynku baraniny dopłaty do prywatnego
przechowywania są stosowane, gdy ceny rynkowe tego mięsa spadną poniżej pewnego
minimum i obejmują jedynie tusze i półtusze z młodych jagniąt do 1 roku
życia.
Dopłaty są wypłacane producentom, którzy decydują się przechowywać
mięso na własny koszt, przez ustalony czas (minimum 3 miesiące) i w określonych
warunkach (koncesjonowane chłodnie).
Stawki dopłat są ustalane przez
Komisję Europejską.