Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim

5 kwietnia 2004

Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia.

Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w przeliczeniu na mięso, 307 tys. ton wobec 208 tys. ton w 1996 roku (wzrost o 32%). Eksport mięsa baraniego z Nowej Zelandii od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 350 tys. ton. Poza Australią i Nową Zelandią, znaczącymi eksporterami baraniny na rynek unijny są Wielka Brytania, Irlandia, Hiszpania i Francja. Importują natomiast najwięcej kraje UE, przede wszystkim Francja (ok. 160 tys. ton), Wielka Brytania (ok. 110 tys. ton), Niemcy (ok. 40 tys. ton), Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA, Chiny i USA. Wzrostową tendencję w imporcie baraniny notuje się w USA. W 2001 roku import amerykański wyniósł 66,8 tys. ton wobec 28,2 tys. ton w 1995 roku (wzrost o 58%). Import pozostałych wymienionych krajów także wzrasta.

W strukturze całego importu krajów UE przeważa mięso baranie stanowiące około 85% łącznego przywozu, zaś udział żywych zwierząt – ok. 15%. Importowane przez Unię mięso baranie pochodzi przede wszystkim z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta z Australii. Polska nie jest w stanie konkurować z tymi krajami. Limitowanie dla Polski w latach 90 dostępu, na warunkach preferencyjnych, do rynku krajów UE okazało się mało zachęcające do utrzymania stanu pogłowia owiec i produkcji żywca baraniego w naszym kraju.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę