Krajowa produkcja żywca baraniego przeznaczana jest na samozaopatrzenie (spożycie przez rodziny rolników utrzymujących owce) oraz na eksport.
Tabela 2. Zagospodarowanie produkcji żywca baraniego w
Polsce
1990 |
1991 |
1994 |
1996 |
1998 |
2000 |
2002 | |
samozaopatrzenie (tyś. ton) |
25,0 |
25,0 |
9,3 |
5,0 |
2,5 |
2,5 |
2,1 |
podaż na rynek w tym skup ( w tyś.
ton) |
70,7 33,2 |
79,3 32,9 |
15,9 6,7 |
8,6 3,3 |
5,3 3,1 |
4,0 2,8 |
3,3 1,9 |
Źródło: GUS
W 2002 roku podaż rynkowa żywca baraniego wyniosła 3,3 tys. ton (wobec 79,3 tys. ton w roku 1991 – spadek o 96%), a skup – tylko 1,9 tys. ton, w tym 0,6 tys. ton na rynek krajowy i 1,3 tys. ton na eksport (69% skupu ogółem).