W celu oceny mleka jako surowca do produkcji przetworów na rynki UE zgodnie z wymaganiami należy posiadać: wyniki dotyczące ogólnej liczby bakterii, tj. średnia geometryczna
Woda przeznaczona do pojenia zwierząt gospodarskich musi odpowiadać podstawowym wymaganiom sanitarnym i zoohigienicznym stawianym wodzie pitnej, tzn.: musi być przezroczysta, w miarę
W naszym kraju, od 1 lipca 1991 r., obowiązuje Polska Norma na mleko kozie pasteryzowane (PN-91/A-86 005), która określa jakim parametrom organoleptycznym, fizykochemicznym i mikrobiologicznym
Obowiązek stosowania od 1 stycznia 2000 roku. Aktem prawnym wprowadzającym normę do stosowania jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 29 września 1999
Dyrektywa ta ma charakter szczegółowy, składa się z IV rozdziałów oraz czterech aneksów. Rozdział I. Przepisy ogólne. W tym rozdziale podane są m.in. definicje mleka surowego,
Przedmiotem regulacji na tym rynku są: mleko (świeże, konserwowane, skondensowane, w proszku), śmietana, masło, sery, laktoza, syrop laktozowy, komponenty dla zwierząt zawierające produkty
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90 0,43 0,68 jogurt
W handlu zagranicznym artykułami mleczarskimi w pierwszej połowie 2001 r. odnotowano wzrost eksportu większości produktów z wyjątkiem lodów, jogurtów oraz mleka spożywczego i śmietany.
W I półroczu 2001 r. odnotowano zmniejszenie importu większości artykułów mleczarskich. Wyjątek stanowiły jedynie mleko spożywcze i śmietana oraz kazeina. Na szczególną uwagę zasługuje
PRZYCZYNY Żywienie rozdrobnionymi, trudno strawnymi paszami suchymi, atonia ksiąg spowodowana zapaleniem otrzewnej, zrostami. OBJAWY KLINICZNE Wyraźnie zmniejszony apetyt, kał oddawany w