MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wysyp szkodliwej żywności w sklepach

22 listopada 2024
Wysyp szkodliwej żywności w sklepach

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczących szkodliwych dla zdrowia konsumentów związków znajdujących się w żywności oraz sprzętów do obróbki i przygotowania potraw pojawiających się na półkach sklepowych. Inspektorzy w badanych próbkach produktów żywnościowych które są w sprzedaży, stwierdzili obecność m.innymi:

bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego 

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

Numer partii: 24305001

Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS wydał Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

skażony boczek

_______________________________________________________________________

bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Numer partii: 24.11.2024 (6)

Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024

Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316

Kod kreskowy: 5909000517929

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 1437590

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

 jaja skażone salmonellą

jaja skażone salmonellą

__________________________________________________________________________________ 

mąki żytniej razowej typ 720 (dwie partie), mąki żytniej razowej typ2000

ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ochratoksyną A

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg

Numer partii: 11.01.2025

Data minimalnej trwałości: 11.01.2025

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g

Numer partii: 11.12.2024

Data minimalnej trwałości: 11.12.2024

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

mąka skażona

mąka skażona

mąka skażona

________________________________________________________________________________

pozostałości pestycydu (antrachinonu) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktów o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu

Producent: HEALTH FARM Wola Łaska 48, 98-100 Łask

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii produktów określonych w tym komunikacie.

 skażona herbata

_______________________________________________________skażona herbata_______________________

 

 

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do kontaktu z żywnością


Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Łopatka do patelni

Kod EAN: 57158001001000000100 224

Kraj pochodzenia: Niemcy

Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

skażona łopatka do żywności z Niemiec





oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: GIS


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę