Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wysyp szkodliwej żywności w sklepach

22 listopada 2024
Wysyp szkodliwej żywności w sklepach

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczących szkodliwych dla zdrowia konsumentów związków znajdujących się w żywności oraz sprzętów do obróbki i przygotowania potraw pojawiających się na półkach sklepowych. Inspektorzy w badanych próbkach produktów żywnościowych które są w sprzedaży, stwierdzili obecność m.innymi:

bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego 

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

Numer partii: 24305001

Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS wydał Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

skażony boczek

_______________________________________________________________________

bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

Numer partii: 24.11.2024 (6)

Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024

Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316

Kod kreskowy: 5909000517929

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 1437590

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

 jaja skażone salmonellą

jaja skażone salmonellą

__________________________________________________________________________________ 

mąki żytniej razowej typ 720 (dwie partie), mąki żytniej razowej typ2000

ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ochratoksyną A

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg

Numer partii: 11.01.2025

Data minimalnej trwałości: 11.01.2025

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g

Numer partii: 11.12.2024

Data minimalnej trwałości: 11.12.2024

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

mąka skażona

mąka skażona

mąka skażona

________________________________________________________________________________

pozostałości pestycydu (antrachinonu) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktów o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu

Producent: HEALTH FARM Wola Łaska 48, 98-100 Łask

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii produktów określonych w tym komunikacie.

 skażona herbata

_______________________________________________________skażona herbata_______________________

 

 

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki do kontaktu z żywnością


Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Łopatka do patelni

Kod EAN: 57158001001000000100 224

Kraj pochodzenia: Niemcy

Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

skażona łopatka do żywności z Niemiec





oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: GIS


POWIĄZANE

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...

Wszyscy zdają sobie z tego sprawę, że gry losowe, jak sama nazwa wskazuje, nigdy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę