Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Normy dla mleka

14 grudnia 2001


W celu oceny mleka jako surowca do produkcji przetworów na rynki UE zgodnie z wymaganiami należy posiadać:

  • wyniki dotyczące ogólnej liczby bakterii, tj. średnia geometryczna obliczona dla okresu dwóch miesięcy, przy badanych co najmniej dwóch próbkach na miesiąc,
  • wyniki badań dotyczące liczby komórek somatycznych, tj. średnia geometryczna obliczona dla okresu trzech miesięcy, przy co najmniej jednej próbce miesięcznie,
  • wyniki badań określających ewentualne zafałszowania wodą,
  • wyniki dotyczące badań na obecność antybiotyków i substancji hamujących.

Surowe mleko krowie przeznaczone do produkcji przetworów mlecznych, które mogą być wprowadzone na rynek UE od 01.01.1998 r., powinno wykazywać:

  • ogólna liczba drobnoustrojów w temp. 30°C (w 1 ml) – < 100 000,
  • liczba komórek somatycznych (w 1 ml) – < 400 000,
  • brak zafałszowania wodą,
  • brak pozostałości antybiotyków .

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę