W naszym kraju, od 1 lipca 1991 r., obowiązuje Polska Norma na mleko kozie pasteryzowane (PN-91/A-86 005), która określa jakim parametrom organoleptycznym, fizykochemicznym i mikrobiologicznym powinno ono odpowiadać.
CECHA |
WYMAGANIA |
wygląd i barwa | jednorodna ciecz o barwie białej z odcieniem kremowym, bez skłaczeń i osadu |
smak i zapach | swoisty dla mleka koziego, bez obcych posmaków i zapachów |
minimalna zawartość tłuszczu | 3,5%* |
minimalna zawartość białka ogólnego | 3,0%* |
minimalna zawartość suchej masy beztłuszczowej | 8,0%* |
minimalna gęstość | 1,028 g/cm |
kwasowość | 6,5-7,5 SH |
zanieczyszczenia mechaniczne | niedopuszczalne |
zafałszowania | niedopuszczalne |
pasteryzacja | skuteczna |
pozostałość antybiotyków i innych substancji hamujących | niedopuszczalna |
pozostałość pestycydów chloroorganicznych | poniżej dopuszczalnych granic tolerancji |
maksymalna zawartość metali: - arsen - ołów - miedź - cynk - cyna - kadm |
0,1 mg/l 0,15 mg/l 0,5 mg/l 5,0 mg/l 20,0 mg/l 0,01 mg/l |
obecność aflatoksyny M1 | niedopuszczalna |
maksymalna liczba drobnoustrojów tlenowych w 1 ml mleka | 50 000 |
obecność bakterii z grupy coli | nieobecne w 0,1 ml |
W Polsce brak jest dotychczas normy określającej wymagania jakościowe, w tym i higieniczne, dla surowego mleka koziego. Natomiast w krajach Unii Europejskiej wymagania dotyczące warunków higienicznych pozyskiwania, przechowywania i transportu mleka koziego są analogiczne jak dla mleka krowiego.