nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,68 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,75 | 1,54 | 1,61 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 1,53 | 1,70 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,59 | 0,47 | 0,54 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,02 | 0,72 | 0,90 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,64 | 1,08 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 13,38 | 7,50 | 9,81 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,17 | 7,60 | 8,72 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,12 | 1,27 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 1,00 | 1,13 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,95 | 1,15 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,96 | 0,93 | 1,52 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 11,83 | 6,50 | 8,06 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,50 | 11,74 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 15,98 | 10,96 | 13,68 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 11,62 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 11,34 | 12,17 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,86 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,70 | 0,94 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,35 | 1,00 | 1,18 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,41 | 1,08 | 1,25 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,68 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,93 | 1,04 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,23 | 1,44 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,81 | 6,25 | 6,83 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,31 | 6,90 | 7,11 |
twaróg półtłusty konfekcjonowany | zł /kg | 7,21 | 6,59 | 6,97 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 6,26 | 7,04 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 77 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 516,6 | 19 |
mleko w proszku (>100 ton) | 5 220,9 | 14 |
sery twarde (>50 ton) | 5 544,8 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów: masła – o 619,1 ton, tj. 54,5%, mleka w proszku – o 1 489,3 ton, tj. 22,2% oraz serów twardych – o 513,9 ton, tj. 10,2%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 45