Aktem prawnym wprowadzającym normę do stosowania jest Rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 29 września 1999 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm
(Dziennik Ustaw Nr 88 poz. 989 z 1999r.). W załączniku do Rozporządzenia w
wykazie norm wybranych do obowiązującego stosowania znajduje się cytowana na
wstępie norma skupowa. Normę zatwierdził Polski Komitet Normalizacji Uchwałą
Nr 4/99 z dnia 9 lutego 1999 roku.
Nowa norma zastępuje normę PN-A-86002 z 1995 roku.
Wprowadzone w normie zmiany obejmują:
1. Temperatura przyjęcia mleka.
2. Ograniczenie ilości klas jakościowych mleka.
Nowa norma ustala dla mleka surowego 3 klasy jakości: klasę Ekstra, klasę
I i klasę II. Wyłączona została klasa III istniejąca w poprzedniej normie.
Wymagania szczegółowe dla poszczególnych klas mleka przedstawia poniższe zestawienie:
CECHY | Klasa Ekstra | Klasa I | Klasa II |
Gęstość, g/ml, nie mniej niż | 1,0280 | ||
Zafałszowanie – rozwodnienie | niedopuszczalne; punkt zamarzania nie wyższy niż –0,512 | ||
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1ml | < 100.000 | < 400.000 | < 1.000.000 |
Komórki somatyczne - liczba w 1 ml lub - wynik próby Whiteside'a |
400.000 – (minus) |
500.000 – (minus) |
1.000.000 +/– (plus, minus) |
Obecność antybiotyków i innych substancji hamujących | niedopuszczalna | ||
Zawartość pestycydów | podano w odpowiednich przepisach | ||
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | podano w odpowiednich przepisach | ||
Obecność aflatoksyny M1 | niedopuszczalna |
3. Wyliczanie średniej geometrycznej dla ogólnej liczby drobnoustrojów
i komórek somatycznych.
Norma wprowadza nowy zapis dotyczący obliczania średniej geometrycznej
przy badaniach:
Jednocześnie uwzględniając ograniczone możliwości ekonomiczne w zakresie wyposażenia zakładowych laboratoriów w nowoczesne analizatory elektroniczne, a także wolne tempo powstawania rejonowych laboratoriów oceny surowca, w nowej normie utrzymano w dalszym ciągu możliwość wykonywania próby Whiteside'a celem ustalenia przybliżonej liczby komórek somatycznych w mleku i określenia stanu zdrowotnego wymienia.
4. Wyłączenie z normy obligatoryjnych ustaleń dotyczących częstotliwości
badań mleka.
Częstotliwość badań mleka określona w starej normie w tablicy 2 została
w nowej normie wyłączona, ponieważ jest to ustalenie administracyjne, które
nie powinno być regulowane normą.
Wyjątkiem są badania na ogólną liczbę drobnoustrojów oraz komórek
somatycznych, gdzie przyjęto do normy rozwiązania stosowane w krajach Unii
Europejskiej, sprowadzające się do wyliczenia średniej geometrycznej z określonej
minimalnej częstotliwości badań mleka w miesiącu, o czym była mowa w pkt.
3.
Jest to rozwiązanie korzystne dla rolnika dostawcy mleka – mimo pewnej uciążliwości
wyliczeń – ponieważ bardziej obiektywnie określana jest jakość mleka na
podstawie średniej z kilku badań, a nie w oparciu np. o jedno badanie.
5. Metody badań.
Norma precyzuje metody badań, przytaczając polskie normy lub wskazania
metodyczne w odniesieniu do ocenianych parametrów mleka..
Ponadto w dwóch załącznikach informacyjnych do normy ujęto:
6. Transport mleka.
W nowej normie uściślono temperaturę dla mleka surowego w transporcie.
Podczas transportu mleka do miejsca obróbki lub przetwórstwa, po odbiorze wg
kryteriów przyjęcia, temperatura mleka nie powinna przekraczać 10°C.
Przyjęty wskaźnik temperatury mleka w transporcie spełnia wymagania Dyrektywy
92/46 EEC z 16 czerwca 1992 r.
Należy podkreślić, że wprowadzenie do obowiązkowego stosowania nowej
normy na mleko surowe ma na celu z jednej strony zwrócić uwagę producentom i
przetwórcom mleka na konieczność podejmowania działań na rzecz dalszej
poprawy jakości higienicznej i zdrowotnej mleka, a z drugiej przybliżyć
polskie przepisy i wymogi dla mleka surowego do rozwiązań obowiązujących w
Unii Europejskiej.
Skup mleka wg parametrów jakości określonych w normie dla klasy I i II
dopuszczony został na okres przejściowy. Z chwilą przyjęcia Polski do Unii
Europejskiej, jakość mleka surowego do skupu odpowiadać musi wymaganiom określonym
w normie dla klasy ekstra.