PRZYCZYNY Choroba zakaźna i zaraźliwa, spowodowana zarażeniem mykoplazmą Mycoplasma mycoides var. mycoides. W Polsce aktualnie nie występuje. OBJAWY KLINICZNE Po okresie wylęgania
PRZYCZYNY Najczęściej przyczyną są infekcje: Streptococcus agalactiae, Str. uberis, Str. dysgalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli oraz wielu innych mikroorganizmów tj.:
PRZYCZYNY Toksyczne substancje w paszy, leki hepatotoksyczne, infekcje bakteryjne – leptospiroza, listerioza, nekrobaciloza, gruźlica, Clostridium sp. i inne, inwazja motylicy i
PRZYCZYNY Zakażenia wirusowe: wirus głowicy, biegunki wirusowej bydła, IBR, inne wirusy związane z zapaleniami układu oddechowego, zakażenia bakteryjne: Moraxella bovis, Neisseria
PRZYCZYNY Czynnikami etiologicznymi mogą być: Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, virus parainfluenzy-3, adenovirus, nicień płucny Dictyocaulus viviparus, rzadziej prątki
PRZYCZYNY Infekcje bakteryjne (E. coli, Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Corynebacterium pyogenes, Pseudomonas sp., Clostridium sp. i inne). Czynnikami sprzyjającymi zakażeniu są:
PRZYCZYNY Schorzenie jelit mogą powodować: wirusy – rotavirus, coronavirus, wirus biegunki bydła, wirus głowicy bydła, bakterie – Escherichia coli, Salmonella sp., Clostridium
PRZYCZYNY Bakteryjne zapalenie miedniczek nerkowych i nerek, spowodowane infekcją Corynebacterium renale. OBJAWY KLINICZNE Najczęściej chorują krowy, rzadziej młode bydło i buhaje.
PRZYCZYNY Zatrucie toksynami Clostridium botulinum, najczęściej po zjedzeniu rozkładającej się padliny. Liczne przypadki mogą wystąpić na terenach niedoborowych w fosfor i przy wprowadzeniu
PRZYCZYNY Nadmierna ilość azotanów i azotynów w paszy, pojenie bydła wodą zanieczyszczoną azotynami i azotanami (zbiorniki wodne i studnie, w pobliżu których składowano nawozy azotowe i