Prof. dr hab. Jacek Kijowski - Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego , Poznań SYSTEMOWE GWARANCJE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO PRODUKTÓW DROBIARSKICH Pojęcie jakości produktów
Dr hab. prof. nadzw. Andrzej Rutkowski JAKOŚĆ PASZ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE PRODUKTÓW DROBIARSKICH Bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiarskich należy rozpatrywać w trzech aspektach. Po
Dr hab. Krystyna Świetlik Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PROGNOZY POPYTU NA PRODUKTY DROBIARSKIE W POLSCE W LATACH 2000-2003-2006 W ASPEKCIE WSTĄPIENIA DO UNII
Dr hab. Krystian Dziadek Oddział Badawczy Drobiarstwa w Zakrzewie, Instytut Zootechniki DZIEŃ DZISIEJSZY HODOWLI DROBIU W POLSCE – AKTUALNE PROBLEMY Od szeregu lat obserwowany jest
Prof. dr hab. Stanisław Wężyk Zakład Hodowli i Produkcji Drobiu EKONOMICZNE REPERKUSJE OGRANICZENIA KLATKOWEGO CHOWU DROBIU Mimo pewnej dekoniunktury w krajowym drobiarstwie można przypuszczać,
Węgiel drzewny dodatkiem paszowym XXI wieku dr hab. Teresa Majewska Katedra Drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Zioła w paszach dla drobiu Dr inż. Ewa Gornowicz Instytut
Szczepionki żywe 1. Rozpylanie - spray wielocząsteczkowy. Metodą tą można szczepić 1-dniowe pisklęta w zakładzie wylęgowym, wychowalni jak również starsze kurczęta i kury w kurnikach.
Stado reprodukcyjne kur kierunku nieśnego. Okres życia Rodzaj szczepienia 1 dzień szczepienie przeciwko chorobie Mareka, szczepienie przeciwko
Przyczyna Najważniejszą rolę w wywoływaniu przewlekłych zmian zapalnych w układzie oddechowym odgrywa Mycoplasma gallisepticum (Mg). Czynnikami, które powodują uaktywnianie się zakażenia są
Przyczyna Choroba jest wywoływana przez Mycoplasma synoviae (Ms). Źródła i drogi zakażenia Główną drogą rozprzestrzeniania się mykoplazmozy jest zakażenie pionowe (zakażenie przez jaja