Ptaki należące do tego typu odznaczają się wysokimi przyrostami masy ciała w pierwszych 10 tygodniach życia, dużą masą ciała osobników dorosłych, ale niską nieśnością, niskim wylęgiem
Celem tworzenia kur tego typu było połączenie u nich cech nieśności i mięsności. Krzyżowano więc rasy lekkie typu nieśnego z ciężkimi rasami mięsnymi. W wieku 20 tygodni masa ciała kogutów
Kury tego typu odznaczają się sylwetką zbliżoną kształtem do trójkąta, którego najostrzejszy kąt zwrócony jest ku głowie. Charakteryzują się najniższą masą ciała w porównaniu do
Kury domowe pochodzą od czerwonego kura bankiva (Gallus gasllus), występującego na Półwyspie Indochińskim, Półwyspie Malajskim, na Filipinach i Sumatrze. Udomowienie kur nastąpiło
Aneks 1 Średnie cent detaliczne wybranych produktów mięsnych (w zł za 1 kg) Wyszczególnienie 1998 1999
Popyt Wzrost średniego poziomu cen jaj Wydatne podwyżki cen jaj w czterech ostatnich miesiącach 1999 roku oraz w styczniu 2000 roku sprawiły, że średni ich poziom w okresie
Handel zagraniczny W I połowie 2000 r. ujemne saldo handlu zagranicznego jajami i ich przetworami wyniosło 0,1 mln USD wobec 0,8 mln USD w l półroczu roku poprzedniego. Na poprawę salda
Przetwórstwo Przerób jaj spożywczych w zakładach przemysłowych od pięciu lat wykazuje silną tendencję wzrostową. W latach 1995-99 zwiększył się on ponad czternastokrotnie. Nadal jednak
Podaż Nieco większa produkcja w 2000 roku Po dwóch latach niewielkiego obniżenia produkcji jaj spożywczych, w 2000 r. będzie ona prawdopodobnie ponownie nieco większa w porównaniu z
Popyt Ceny detaliczne drobiu Duży wzrost cen drobiu w 2000 r. W latach 1997-1999, w wyniku utrzymującej się nadwyżki podaży na rynku drobiu, ceny detaliczne mięsa drobiowego i jego