MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Kury

19 czerwca 2002


Kury domowe pochodzą od czerwonego kura bankiva (Gallus gasllus), występującego na Półwyspie Indochińskim, Półwyspie Malajskim, na Filipinach i Sumatrze. Udomowienie kur nastąpiło 3000-1000 lat p.n.e. Kury zalicza się do rzędu kuraków i bażantowatych. Na świecie istnieje wiele ras kur różniących się wielkością, kształtem, masą ciała, barwą upierzenia, nieśnością, itp. Obecnie liczą się rasy wyspecjalizowane w określonym kierunku produkcji. Wyróżnia się trzy główne typy użytkowe kur, chociaż można wymienić także bojowce i kury ozdobne. W obrębie ras, między kurami a kogutami, występuje duży dymorfizm płciowy, wyróżniający się tym, że koguty są większe i barwniej upierzone, mają sierpówki (pióra ogona) i pióra siodła, mają większy grzebień i większe dzwonki, a na ich skokach występują ostrogi.

Kury, spośród wszystkich gatunków ptaków domowych, są gatunkiem najbardziej rozpowszechnionym i mającym największe znaczenie w produkcji jaj konsumpcyjnych i mięsa drobiowego.


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę