1. Rozpylanie - spray wielocząsteczkowy.
Metodą tą można szczepić 1-dniowe pisklęta w zakładzie wylęgowym,
wychowalni jak również starsze kurczęta i kury w kurnikach. Szczepienie metodą
rozpylania wykonuje się przy pomocy ręcznych wytwornic sprayu, rozpylaczy
plecakowych lub automatycznych wytwornic sprayu (te ostatnie tylko w zakładach
wylęgowych). Do rozpuszczenia szczepionki powinna być użyta zimna czysta woda
bez zawartości chloru i żelaza. Bardzo korzystne jest zastosowanie wody
dejonizowanej.
Do zaszczepienia 1000 ptaków należy zawartość 200 ml wody przy użyciu
rozpylaczy ręcznych i 150 ml przy użyciu wytwornic automatycznych. Po
wykonanym zabiegu pisklęta muszą wyschnąć.
2. Zakraplanie do nosa lub do oczu.
Szczepionki podawane tą drogą rozpuszczane są w specjalnych
rozpuszczalnikach lub w roztworze soli fizjologicznej i podawane przy pomocy
wystandaryzowanego zakraplacza. Jedną kroplę szczepionki podaje się z wysokości
kilku centymetrów do oka lub do otworu nosowego.
3. Metoda Wing Web
Szczepienie polega na przekłuciu błony skrzydłowej przy pomocy podwójnej
igły. Igłę zanurza się w szczepionce tak, aby napełniły się oba rowki i
przekłuwa nią od dołu błonę skrzydłową.
4. W wodzie do picia
Do rozcieńczania szczepionki najlepiej używać wody destylowanej. Fiolki
ze szczepionką należy otwierać pod wodą.
Przed podaniem szczepionki należy pozbawić ptaki dostępu do wody (0,5 do 3
godzin) i dopiero wtedy podać wodę z rozpuszczoną szczepionką, najlepiej w
takiej ilości, aby została wypita najpóźniej w ciągu 2 godzin. Do wody można
dodać odtłuszczonego mleka w proszku (2 gramy na 1 litr wody), które działa
jak stabilizator i wirus szczepionkowy zachowuje swoją aktywność znacznie dłużej.
Kurczętom należy przygotować odpowiednią ilość poideł, tak aby 75% ptaków
piło roztwór ze szczepionką jednocześnie. Przy systemie poideł kropelkowych
szczepionka powinna być podawana do małych zbiorników wyrównawczych, a jeśli
system wodny wyposażony jest w urządzenie dozujące (Dosatron), należy bardzo
dokładnie opróżnić cały system z wody a następnie wprowadzić do niego
roztwór szczepionki.
5. W iniekcji
Szczegółowe instrukcje przygotowania i użycia szczepionek załączone są
do każdego opakowania. Iniekcję wykonuje się domięśniowo lub podskórnie.
Podaje się podskórnie (grzbietowa okolica szyi) lub mięśniowo (mięsień
udowy lub piersiowy).
Zawartość otwartej butelki należy zużyć w ciągu 24 godzin. Przed
szczepieniem należy szczepionkę ogrzać do temperatury 18 - 24oC, a w trakcie
szczepienia okresowo wstrząsać zawartością opakowania.
Najczęściej producenci zalecają przechowywanie w lodówce w temperaturze od +2 do +8oC. Szczepionki przeciwko chorobie Mareka zawierające wirusy w postaci związanej z komórką przechowywane są w ciekłym azocie.