Dr hab. prof. nadzw. Andrzej Rutkowski
JAKOŚĆ PASZ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE PRODUKTÓW DROBIARSKICH
Bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiarskich należy rozpatrywać w
trzech aspektach. Po pierwsze aby były to produkty zwierające mało tłuszczu
(przede wszystkim mięso), po drugie wolne od substancji niepożądanych
pogarszających smak, zapach lub barwę (np. zjełczałe tłuszcze, betaina,
synapina, barwniki) i toksycznych (np. mikotoksyny, kokcydiostatyki, leki, sole
metali ciężkich, dioksyny, priony). Po trzecie zdrowe produkty drobiarskie to
także takie, które zostały poprzez odpowiednie żywienie wzbogacone w związki
czy substancje korzystne dla zdrowia konsumentów (np. kwasy w3 i w6, witamina
E, selen, b-karoten).
Aby uzyskiwać bezpieczne zdrowotnie produkty drobiarskie należy stosować
pasze o bardzo wysokiej jakości, czyli pasze bezpieczne.
1. Bezpieczna pasza to pasza prawidłowo zbilansowana zawierająca optymalny
poziom składników pokarmowych:
- pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe ptaków, dzięki czemu produkcja jaj czy
mięsa odbywa się zgodnie z potencjałem genetycznym dając jednocześnie
produkty wysokiej jakości
- daje najlepszy efekt produkcyjny = dobry produkt, czyli tuszki ptaków rzeźnych
charakteryzują się bardzo niskim otłuszczeniem a jaja dobrą jakością
skorupy i barwą żółtka
- wpływa na ochronę środowiska naturalnego, bowiem przez prawidłowe
zbilansowanie paszy zwiększa się stopień jej wykorzystania (lepsza
strawność) i dzięki temu mniejsza ilość substancji nieprzyjaznych dla
środowiska wydalana jest w kale (np. azot, fosfor)
2. Bezpieczna pasza to pasza wolna od substancji antyżywieniowych. Związki
te pogarszają wartość odżywczą pasz a tym samym pogarszają jakość
produktów drobiarskich
- lektyny powodują aglutynację czerwonych ciałek krwi, powodującą w
konsekwencji obniżenie jakości produktów drobiarskich
- oligosacharydy i inne węglowodany nieskrobiowe pogarszają wchłanianie
składników pokarmowych i wywołują wodnistość odchodów. Pogorszeniu
ulega jakość ściółki, wzrasta koncentracja szkodliwych gazów w
pomieszczeniach drobiarskich a w konsekwencji uzyskuje się gorsze produkty
(np. jaja o niewłaściwym zapachu)
- inhibitory trypsyny wpływają na obniżenie strawności białka paszy co
może powodować zbytnie otłuszczenie tuszek ptaków rzeźnych
- taniny powoduje denaturyzację białek zarówno paszy jak i enzymów
trawiennych przez co obniżają strawność białka jak i pozostałych składników
pokarmowych
- glukozinolany a przede wszystkim produkty ich rozpadu wywołują w
zaburzenia w gospodarce jodem a także uszkadzają wątrobę i nerki
- fityniany zmniejszają wchłanianie mikroelementów (np. Zn) oraz
amninokwasów
- mikotoksyny są substancjami toksycznymi, szczególnie ochratoksyna A,
toksyna T2 i aflatoksyny, obniżają przyrosty i nieśność a w
konsekwencji pogarszają jakość produktów drobiarskich
3. Bezpieczna pasza to pasza wolna od substancji trujących lub szkodliwych
odkładających się w produktach drobiarskich:
- kokcydiostatyki podawane w paszach a następnie odłożone w mięsie czy
jajach szkodzą zdrowiu konsumentów, dlatego w żywieniu niosek nie wolno
stosować tych preparatów, a w żywieniu ptaków rzeźnych należy stosować
okres karencji ( nie podawać na 3-5 dni przed ubojem)
- aflatoksyna B1, będąca toksyną grzybową jest szczególnie
niebezpieczna bowiem może być odkładana w produktach drobiarskich, a następnie
jako substancja rakotwórcza szkodzić zdrowiu konsumentów
- leki a zwłaszcza antybiotyki drobnocząsteczkowe (wchłaniane w
przewodzie pokarmowym) mogą być odkładane w produktach drobiarskich, a
następnie powodować u konsumentów odporność na medyczne antybiotyki
lecznicze
- metale ciężkie (np. ołów, rtęć) mogą z paszy dostawać się do mięsa
lub jaj
- dioksyny obecne np. w odpadowych tłuszczach są substancjami rakotwórczymi
4. Bezpieczna pasza to pasza wolna od substancji psujących produkty
drobiarskie:
- synapina obecna w paszy przekształca się w trójmetyloaminę, substancję
mogącą nadać jajom o brązowej skorupie nieprzyjemny rybi lub krabi
zapach.
- tłuszcz rybi obecny w paszy może nadawać produktom drobiarskim rybi
zapach
- zjełczałe tłuszcze (aldehydy, ketony) w sposób bardzo znaczny obniżają
wartości smakowe i zapachowe zarówno mięsa jak i jaj
5. Bezpieczna pasza to pasza wzbogacająca produkty drobiarskie w substancje
korzystne dla zdrowia konsumentów:
- kwasy w3 i w6 których źródłem są oleje roślinne i tłuszcz rybi
podane w paszy powodują zwiększenie ich udziału w jajach, a w
konsekwencji wpływają na zdrowie konsumentów (prawidłowe funkcjonowanie
układu krążenia, zmniejszają zagrożenie wystąpieniem nadciśnieniu,
nowotworom, chorobom serca)
- witamina E i selen, ich udział w produktach drobiarskich a szczególnie
jajach może być zwiększony poprzez odpowiednie żywienie drobiu. Zyskiem
konsumentów jest wartościowszy zdrowotnie produkt np. opóźniający
procesy starzenia
- b-karoten obecny w paszy poprawia zabarwienie żółtek jaj i tuszek, lecz
także jako prowitamina witaminy A zwiększa podaż tego niezbędnego dla
ludzi związku
6. Bezpieczna pasza to pasza wzbogacona w nowoczesne dodatki paszowe:
- probiotyki i zakwaszacze dodane z paszą powodują wzrost przyjaznej
mikroflory w przewodzie pokarmowym i w ten sposób mogą wpływać na jakość
produktu
- dezodoranty paszowe, będące wyciągami z jucci zmniejszają w
pomieszczeniach inwentarskich emisję amoniaku i siarkowodoru
- przeciwutleniacze dodane do mieszanki paszowej zapobiegają utlenianiu się
tłuszczu (jełczeniu), a zepsute tłuszcze paszowe to znaczne pogorszenie
jakości produktów drobiarskich
- enzymy paszowe wpływają na poprawę strawności pasz, a także
zmniejszają wilgotność ściółki w kurnikach
- preparaty zastępujące antybiotyki paszowe mają coraz większą rolę,
bowiem większość antybiotyków paszowych została wycofana i obecnie
trwają poszukiwania ich substytutów
Spis treści
7336404
1