XI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVII Małopolska Giełda Agroturystyczna – już w najbliższy weekend!
W dniach 20–21 września 2025 r., w godzinach od 10:00 do 16:00, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zaprasza na XI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVII Małopolską Giełdę Agroturystyczną. Wydarzenia odbędą się na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253. Celem wydarzenia jest promowanie zdrowego stylu życia, aktywnego wypoczynku oraz turystyki wiejskiej. To również odpowiedź na rosnące zainteresowanie mieszkańców regionu żywnością tradycyjną, lokalnymi smakami i wypoczynkiem blisko natury.
Targi i Giełda, które wpisały się już na stałe w kalendarz wydarzeń plenerowych w Małopolsce, przyjmują formę rodzinnego pikniku na świeżym powietrzu. W poprzednich edycjach udział wzięło kilkudziesięciu wystawców, a wydarzenie przyciągnęło nawet kilka tysięcy odwiedzających.
W tym roku Organizatorzy również przygotowali wiele atrakcji – m.in. pokazy kulinarne, prelekcje tematyczne, pokaz pierwszej pomocy, występy, stoiska z regionalnymi produktami oraz liczne atrakcje dla najmłodszych.
To wyjątkowa okazja, by w rodzinnej atmosferze zapoznać się z ofertą lokalnych producentów, skosztować naturalnych wyrobów i zainspirować się do prowadzenia zdrowego, aktywnego trybu życia.
Podczas tegorocznego wydarzenia odwiedzający będą mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą ponad 70 wystawców z całej Polski.
Wśród prezentowanych produktów dominują wyroby regionalne, tradycyjne i ekologiczne, wytwarzane w sposób rzemieślniczy, z poszanowaniem środowiska i lokalnych receptur.
Na stoiskach znaleźć będzie można szeroki wybór miodów, konfitur, kiszonek, olejów tłoczonych na zimno, serów dojrzewających i świeżych, wędlin, chlebów na zakwasie oraz wypieków. Nie zabraknie także przetworów ziołowych, oraz octów i przypraw naturalnego pochodzenia.
Wystawcy zaprezentują również naturalne kosmetyki, rękodzieło, produkty lawendowe, świece sojowe oraz ceramikę artystyczną. Osoby zainteresowane zdrowym stylem życia znajdą także ekologiczne kasze, mąki, suszone owoce i zioła, a także wyroby bezglutenowe i produkty wegańskie.
Wśród propozycji wystawców znajdą się także wina z lokalnych winnic (w tym Winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie „Garlicki Lamus”), miody pitne i kwas chlebowy. Część stoisk będzie oferować możliwość degustacji, a także zakupu produktów bezpośrednio od producentów.
Swoją obecność zaznaczą również instytucje i organizacje rolnicze, edukacyjne oraz badawcze. Wśród nich m.in. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Biuro Marketingu i Komunikacji, Leśny Zakład Doświadczalny w Krynicy Zdrój), Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Lasy Państwowe, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Ich stoiska będą miejscem promocji, edukacji i konsultacji.
Oferta wystawców podkreśla nie tylko bogactwo regionalnych tradycji kulinarnych, lecz także rosnące znaczenie lokalnych produktów wysokiej jakości, wytwarzanych w duchu zrównoważonego rozwoju i dbałości o dziedzictwo przyrodnicze.
Partner główny wydarzenia: Województwo Małopolskie
Strona wydarzenia TUTAJ
WSTĘP WOLNY! W IMIENIU ORGANIZATORÓW SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
źródło Informacji: rzecznik prasowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie